Hanna Lundell-Reinilä ja Antti Parpola: Lähti kuin kuppa Töölöstä

Lähti kuin kuppa Töölöstä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Historia on usein mielenkiintoista. Kun sitä lukee nykyihmisen kantilta, se on paikka paikoin huvittavaa ja sitten taas sellaista suurta ihmetyksen aihetta.

Lähti kuin kuppa Töölöstä kuvaa seksitautien historiaa Suomessa. Oli kuppaa ja syfilistä, jo paljon ennen AIDSia. Tässä kirjassa kerrotaan, miten seksitauteja hoidettiin. Oliko se moraalikysymys vai kansanterveydellinen ongelma? Professori Karvonen ehdotti vuonna 1904, että prostituoiduille perustettaisiin oma sairaala. Prostituutio oli vuoden 1889 rikoslaissa määritelty rangaistavaksi. Toimintaa valvoi siveyspoliisi, joka toimitti prostituoituja terveystarkastukseen. Sinänsä nurinkurista on, ettei heidän asiakkaitaan toimitettu seksitautitarkastuksiin, mutta se kertoo hyvin sen ajan ajattelutavasta.

Ehkäisyvälineiden tulo oli hupaisaa. 1900-luvulla niiden saanti oli todella heikko, mutta sitten oli Pariisilainen Tuontiliike, jonka valikoimassa oli “ohkaisesta kautsukkikankaasta valmistettuja suojelusvälineitä miehille”. Oli aika, jolloin ehkäisyvälineet olivat sallittuja vain perheellisille! Kun ehkäisypillerit tulivat, jono tohtorin pakeille oli pitkä, mutta silloinkin ajatus oli se, että ei naimattomille naisille.

Tämä kirja on melkoinen pläjäys, kun miettii sitä kaikkea, mitä nyt on. Seksi on suhteellisen vapaata, kaikki ehkäisykeinot ovat käytössä ja lääketiede on edistynyt entisestään.

Kirjassa esitellään kaikki ne paikat, missä hoitoa on saanut, kuvineen! On kerrottu niistä lääketieteen ihmisistä, jotka ovat alalla olleet, auttaneet ihmisiä ja tutkineet veneerisiä tauteja.

Lähdeluettelo on pitkä! Jos tämän kirjan kautta asia alkaa isommin kiinnostamaan, niin lähdeluettelosta löytyy infoa!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kinin haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...