Krista Keltanen ja Maaretta Tukiainen: Luova tauko : löydä oma tapasi elää

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Luovuus on mysteeri. – – – Mikä se sitten on? Sitä, ettet loppujen lopuksi tiedä, miten ja miksi valitset juuri sen minkä intuitiivisesti valitset, siis suuri tuntematon.”
– Tuomas Kantelinen

Toimittaja Maaretta Tukiaisen ja valokuvaaja Krista Keltasen tutkimusmatka ”sinne, missä tieto, taito ja tunne yhdistyvät ainutlaatuiseksi merkitykseksi: taiteeksi” on Luova tauko -kirjassa saanut muodon, joka kannustaa lukijaa etsimään omaa polkuaan luovuuteen.

Kirjassa esitellään 12 eri luovien alojen ammattilaista kuvataiteilijasta kenkäsuunnittelijaan, säveltäjästä valokuvaajaan, kirjailijasta yhteisömuotoilijaan. Jokainen kertoo henkilökuva-artikkelin tapaan muun muassa urapolustaan, elämästään ja työskentelystään, kirjoittaa omin sanoin luovuudesta ja luovasta prosessistaan, ja vastaa kirjoittajien esittämiin kysymyksiin muiden muassa inspiraation lähteistä, luovuuden edistämisestä ja esteistä, elämästä, unelmista, maailman parantamisesta ja luovista tauoista. Sekä tietysti antaa kolme vinkkiään luovaan elämään.

Luova työ on keskeneräisyyden ja kaaoksen sietämistä, prosessin mahdollisuuksien selvittämistä ja esteiden taklaamista, ja kuten nykyään niin monella, oman työn johtamista. Elämä ja arki tulevat luovuuden väliin, ja jos kirjaa aloitellessani kuvittelinkin taiteilijoiden olevan joko aina luomassa tai sitten viettämässä luovaa taukoa inspiraatiota odotellen, niin pian sain todeta olevani väärässä.

”Isoin este luovuudelle on huoli. Ja niitähän riittää[.] – – – Jaksamiseen auttaa, että on hyvällä tuulella. Kun on hyvä olla, rakastat työtäsi.”
– Tuomas Kantelinen

Kirjan otsikko on Luova tauko, mutta kaikki haastatellut eivät koe mielekkääksi edes puhua sellaisista. Toisille se on hengähtämistä eri projektien välillä, toisille lyhyt kävelyretki luonnossa ajatusten uudelleen järjestelemiseksi. Ajatus, että luovuutta on hankala sammuttaa ja kytkeä päälle, näkyy kirjassa kuitenkin, yllättävän monien toimistoaikatauluun mukautuvasta työskentelyajasta huolimatta. Kaikki tuntevat itselleen hyvät työskentelyn tavat ja keinot, joilla luovuutta voi yrittää edistää tai sen tiellä olevia esteitä raivata.

”En ole yksin. Muut ovat ajatelleet jo aikaa sitten samoin. Minä kuulun näihin!”
– Meiju Niskala

Tärkeitä matkan varrella ovat oikeat henkilöt. Ne, jotka sanovat, että saat ajatella eri tavalla kuin muut, go for it. Ne, jotka sparraavat juuri riittävän ankarasti mutta vievät prosessia kuitenkin eteenpäin. Ne, jotka kotona kuitenkin ymmärtävät luovien prosessien tarpeita ja kannustavat.

”On ihanaa, että ihmiset kommentoivat ja ovat ankariakin, mutta pitää tietää, että ne ovat oikeat ihmiset, ja osaavat kommentoida niin, että vievät eteenpäin juuri niin kuin teokselle on paras.”
– Elina Hirvonen

Lopussa Tukiainen tekee yhteenvedon kahdestatoista luovuuden kertomuksesta, ja kokoaa tiivistetysti vinkit siitä, miten luot oman luovan polkusi: tunnista hetki, luota havaintoon, tutki ja samoile, näe asiat omin silmin. Ja ennen kaikkea: ”Löydä oma tapasi tehdä ja olla kuka olet”.

Tukiainen löytää taiteilijaesittelyistä seitsemän erilaista roolia: kulkija, kysyjä, kuuntelija, kuvittelija, kokeilija, kriitikko, käsityöläinen. Kaikissa luovissa prosesseissa hyödynnetään niistä useampia; mitä rooleja, riippuu henkilöstä ja prosessista. Olennainen kysymys onkin taas kerran etsiä oma tapansa luoda.

Yhteenvetoon on saatu aineksia myös kirjallisuudesta, ja Tukiainen puhuu muiden muassa älykkäästä intuitiosta ja ”hankkeiden verkostosta”, jossa luova henkilö liikkuu joustavasti hankkeiden välillä vaihdellen.

Kirja on kauniisti kuvitettu ja taitettu. Teeman mukaisesti kuvissa on lähinnä työkaluja, työympäristöjä ja paikkoja luovien taukojen viettämiseksi, ei niinkään prosessin vaiheita tai lopputuloksia. Otsikoihin on saatu kullekin taiteilijalle ominainen kiteytys luovuuden olemuksesta.

Kirjaa oli mielenkiintoista lukea. Jostain syystä itselleni antoisimpia olivat ennemminkin taiteilijoiden kuin muotoilijoiden ajatukset. 12 tarinaan mahtuu kuitenkin varsin monia erilaisia puolia, ja näistä löytänee moni muukin tukea oman tiensä löytymiseen.

”Mitä haluat sanoa niille, jotka tätä lukevat? Mene, älä pelkää.”
– Meiju Niskala

Kirjassa esitellyt taiteilijat:
Kuvataiteilija Fanny Tavastila
Kirjailija Elina Hirvonen
Taiteilija Meiju Niskala
Säveltäjä Tuomas Kantelinen
Valokuvataiteilija Sanna Kannisto
Huonekalumuotoilija Teppo Lakaniemi
Vaatesuunnittelijat Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki
Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki
Yhteisöjen muotoilija Arto Sivonen
Sisustusarkkitehti ja muotoilija Joanna Laajisto
Kuvanveistäjä Kim Simonson

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 330 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...