Ocean Vuong: Lyhyt maallinen loistomme

Lyhyt maallinen loistomme

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lyhyt maallinen loistomme on nuoren miehen kirje äidilleen. Tähän kirjeeseen lukutaidottomalle äidille nuori mies vuodattaa elämäänsä: lapsuutta, Vietnamista Yhdysvaltoihin muuttaneen suvun historiaa, isän poissaoloa, uuden elämän rakentamista ja sitä, miten perheen selviytymistaistelu on näyttäytynyt lapsen näkökulmasta.

Poika kertoo ensirakkaudestaan nuoreen amerikkalaismieheen, Trevoriin, seksistä ja päihteidenkäytöstä, niistä ahtaista puitteista, mitä elämä Hartfordissa vietnamilaistaustaiselle nuorelle tarjoaa. Köyhyys, syrjäytyneisyys, väkivalta ja rasismi värittävät elämää eri tavoin. Kirja kertoo, miten poika kasvaa mieheksi ja löytää itselleen paikan maailmassa kirjallisuuden kautta.

Kirja heijastelee Ocean Vuongin omaa elämää, siinä on omaelämäkerrallisia piirteitä, vaikka fiktiota onkin. Myös Vuong tuli Yhdysvaltoihin pakolaisena Vietnamista ja 11-vuotiaana lukemaan oppinut Vuong on perheensä ensimmäinen lukutaitoinen. Vuong on sittemmin saavuttanut menestystä runoilijana ja akateemisesti, ja on saanut muun muassa MacArthur Fellowshipin.

Kirjan kielestä näkyy kyllä, että sen on kirjoittanut runoilija. Tero Valkonen on tehnyt kelpo työtä suomentajana. Toisaalta teksti tuntuu paikka paikoin jopa vähän väkinäiseltä koreudessaan. Parhaimmillaan se on kuitenkin erinomaisen koskettava ja iskevä. Ei hullumpaa työtä, eikä mikään ihme, että suosiota on kertynyt.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...