Pauli Kallio: Maalaispunkin täydennetty päiväkirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Punk saapui Nivalaan tammikuun 31. päivä vuonna 1978, kun 17-vuotias Pauli Kallio sai postissa Ramonesin uuden levyn. Tästä alkaa Maalaispunkin päiväkirja, jossa Kallio ja piirtäjä Kyky Ahonen kuvaavat lyhyehköjen sarjakuvien avulla uuden aallon leviämistä Pohjois-Pohjanmaalle. Sarjakuvien välissä Kallio kirjoittaa muisteluitaan ja mietteitään noista muutamista intensiivisistä vuosista, jolloin hän oli koko sydämeltään punkki (ei punkkari – tästä terminologiasta Kallio on tarkka). Musiikki, pienlehdet, postimyyntikatalogit, autotallibändit, festarit, keikkareissut. Näistä on maalaispunkin elämä tehty.

Erityisesti keskiössä on pihtiputaalainen punkyhtye Ratsia, joka muutaman toimintavuotensa aikana teki lähtemättömän vaikutuksen seudun nuorisoon ja laajemminkin.

Lontoon skidit sanoo et niillon tylsää
Lontoon skidit sanoo et ei oo tekemistä
mutta tietääks ne millaista on Pihtiputaalla? (oh no, oh no!)
Täällä rock ’n’ roll on pirun harvinaista (oh no, oh no!)

Ratsian läheltä nähneiden ja kokeneiden haastattelut täyttävätkin kirjan loppusivut. Myös muita tuon ajan kiinnostavia hahmoja tavataan, esimerkiksi Pelle Miljoona vierailee itseoikeutetusti kirjan sivuilla.

Maalaispunkin päiväkirja ilmestyi ensimmäisen kerran 2009, ja nyt siitä on julkaistu uusi versio. Maalaispunkin täydennetty päiväkirja sai alkusysäyksensä, kun Kalliota pyydettiin kuratoimaan Postimuseon punk-näyttelyä. Kirjassa on ensimmäiseen laitokseen verrattuna sivukaupalla aivan uutta sarjakuvaa sekä Pertti Pulkkasen kirjoittama Ratsia-historiikki.

Sarjakuvahistoriikkina Maalaispunkin täydennetty päiväkirja on tekijälleen ominaisesti taitavaa kerrontaa ja muutenkin viihdyttävää pohdintaa. Itse olen syntynyt vasta noiden kirjassa kuvattujen punk-vuosien jälkeen, joten samastumispintaa sinänsä ei niin paljoa löytynyt. Ehkä parasta kohderyhmää ovatkin uuden aallon itse kokeneet 1970-luvun lopun nuoret. Kaikkineen Maalaispunkin täydennetty päiväkirja on ilman muuta suositeltava teos.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...