Pauli Kallio: Maalaispunkin täydennetty päiväkirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Punk saapui Nivalaan tammikuun 31. päivä vuonna 1978, kun 17-vuotias Pauli Kallio sai postissa Ramonesin uuden levyn. Tästä alkaa Maalaispunkin päiväkirja, jossa Kallio ja piirtäjä Kyky Ahonen kuvaavat lyhyehköjen sarjakuvien avulla uuden aallon leviämistä Pohjois-Pohjanmaalle. Sarjakuvien välissä Kallio kirjoittaa muisteluitaan ja mietteitään noista muutamista intensiivisistä vuosista, jolloin hän oli koko sydämeltään punkki (ei punkkari – tästä terminologiasta Kallio on tarkka). Musiikki, pienlehdet, postimyyntikatalogit, autotallibändit, festarit, keikkareissut. Näistä on maalaispunkin elämä tehty.

Erityisesti keskiössä on pihtiputaalainen punkyhtye Ratsia, joka muutaman toimintavuotensa aikana teki lähtemättömän vaikutuksen seudun nuorisoon ja laajemminkin.

Lontoon skidit sanoo et niillon tylsää
Lontoon skidit sanoo et ei oo tekemistä
mutta tietääks ne millaista on Pihtiputaalla? (oh no, oh no!)
Täällä rock ‘n’ roll on pirun harvinaista (oh no, oh no!)

Ratsian läheltä nähneiden ja kokeneiden haastattelut täyttävätkin kirjan loppusivut. Myös muita tuon ajan kiinnostavia hahmoja tavataan, esimerkiksi Pelle Miljoona vierailee itseoikeutetusti kirjan sivuilla.

Maalaispunkin päiväkirja ilmestyi ensimmäisen kerran 2009, ja nyt siitä on julkaistu uusi versio. Maalaispunkin täydennetty päiväkirja sai alkusysäyksensä, kun Kalliota pyydettiin kuratoimaan Postimuseon punk-näyttelyä. Kirjassa on ensimmäiseen laitokseen verrattuna sivukaupalla aivan uutta sarjakuvaa sekä Pertti Pulkkasen kirjoittama Ratsia-historiikki.

Sarjakuvahistoriikkina Maalaispunkin täydennetty päiväkirja on tekijälleen ominaisesti taitavaa kerrontaa ja muutenkin viihdyttävää pohdintaa. Itse olen syntynyt vasta noiden kirjassa kuvattujen punk-vuosien jälkeen, joten samastumispintaa sinänsä ei niin paljoa löytynyt. Ehkä parasta kohderyhmää ovatkin uuden aallon itse kokeneet 1970-luvun lopun nuoret. Kaikkineen Maalaispunkin täydennetty päiväkirja on ilman muuta suositeltava teos.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...