P.L. Travers: Maija Poppanen

Osta kirja itsellesi

En liene ainoa, jolle Maija Poppanen on tuttu vain Disneyn elokuvana, jossa Julie Andrews ja Dick van Dyke ilakoivat. Kirjailija P.L. Travers ei käsittääkseni loppujen lopuksi elokuvasta kummemmin välittänyt, enkä ihmettele: sen verran se kirjasta eroaa. Siinä missä Andrewsin Maija Poppanen on iloinen ja pirteä, Traversin Maija on niiskahteleva hapannaama, joka äksyilee lapsille.

Tarina on kuitenkin se tuttu: Lippaan perheen lastenhoitaja lähtee pois ja tuuli tuo tilalle kummallisen Maija Poppasen, joka puhuu perheenäidin pyörryksiin ja saa paikan Veikon, Anjan, Taunon ja Inkerin hoitajana. Maija Poppanen vie lapsia mitä uskomattomampiin seikkailuihin: maailmanympärimatkalle taikakompassilla, jouluostoksille tavarataloon ostosseuranaan yksi Seulasista, ilmassa leijuville teekutsuille ja mystisille öisille syntymäpäiväjuhlille eläintarhaan. Lopulta länsituuli puhaltaa ja vie Maijan mennessään…

Kirjassa on taian tuntua ja toisaalta hauskaa piikittelyä vanhempien ja naapurien suuntaan. Kirja sopii hienosti iltasaduksi, sillä yksittäiset luvut ovat selviä kokonaisuuksia ja on kätevää lukea iltasatuna yksi luku kerrallaan. Maija on mielenkiintoinen hahmo, äksy ja omahyväinen ja etäinenkin, toisaalta lapsille rakas ja tärkeä kaikessa pahantuulisuudessaan. No, kun ottaa huomioon, millaiset vanhemmat Lippaan perheen lapsilla on, ei ole ihme, että huomiota ja rakkautta haetaan mistä tahansa.

Jaana Kapari-Jatan uusi suomennos on mainio, samoin Marika Maijalan värikäs kuvitus. Vanhalla klassikolla on edelleen paikkansa lasten kirjahyllyissä. WSOY:n nettisivut väittävät, että kirjassa on uusia, ennen suomentamattomia kohtia, mutta näin ei ole: Hesarin mukaan Traversin oikeudet omistava säätiö ei antanut lupaa koostaa kirjaan tarinoita laajemmin, vaan tekstit ovat samat kuin alkuperäisessä vuoden 1936 suomennoksessa. No, Tyhmä tiistai -luvussa on kuitenkin käytetty Traversin kirjoittamaa uutta versiota, jossa rasistiset stereotyypit eri kansoista on korvattu eläinhahmoilla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Maija Poppanen on klassikko ja oiva luettava nykylapsillekin, mutta tämä kuvitus ei minua miellytä. Makuasia.

  2. Nyt elokuvateattereissa pyörii elokuva Saving Mr. Banks, josta selviää, että Walt Disney sai suostutella P. L. Traversia 20 vuotta ennen kuin tämä suostui edes harkitsemaan elokuvan tekoa ja tekovaiheessa kirjailija oli todella tiukkana pitämässä huolta, ettei kirjaa pilattaisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.