P. L. Travers: Maija Poppanen

Maija Poppanen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

En liene ainoa, jolle Maija Poppanen on tuttu vain Disneyn elokuvana, jossa Julie Andrews ja Dick van Dyke ilakoivat. Kirjailija P. L. Travers ei käsittääkseni loppujen lopuksi elokuvasta kummemmin välittänyt, enkä ihmettele: sen verran se kirjasta eroaa. Siinä missä Andrewsin Maija Poppanen on iloinen ja pirteä, Traversin Maija on niiskahteleva hapannaama, joka äksyilee lapsille.

Tarina on kuitenkin se tuttu: Lippaan perheen lastenhoitaja lähtee pois ja tuuli tuo tilalle kummallisen Maija Poppasen, joka puhuu perheenäidin pyörryksiin ja saa paikan Veikon, Anjan, Taunon ja Inkerin hoitajana. Maija Poppanen vie lapsia mitä uskomattomampiin seikkailuihin: maailmanympärimatkalle taikakompassilla, jouluostoksille tavarataloon ostosseuranaan yksi Seulasista, ilmassa leijuville teekutsuille ja mystisille öisille syntymäpäiväjuhlille eläintarhaan. Lopulta länsituuli puhaltaa ja vie Maijan mennessään…

Kirjassa on taian tuntua ja toisaalta hauskaa piikittelyä vanhempien ja naapurien suuntaan. Kirja sopii hienosti iltasaduksi, sillä yksittäiset luvut ovat selviä kokonaisuuksia ja on kätevää lukea iltasatuna yksi luku kerrallaan. Maija on mielenkiintoinen hahmo, äksy ja omahyväinen ja etäinenkin, toisaalta lapsille rakas ja tärkeä kaikessa pahantuulisuudessaan. No, kun ottaa huomioon, millaiset vanhemmat Lippaan perheen lapsilla on, ei ole ihme, että huomiota ja rakkautta haetaan mistä tahansa.

Jaana Kapari-Jatan uusi suomennos on mainio, samoin Marika Maijalan värikäs kuvitus. Vanhalla klassikolla on edelleen paikkansa lasten kirjahyllyissä. WSOY:n nettisivut väittävät, että kirjassa on uusia, ennen suomentamattomia kohtia, mutta näin ei ole: Hesarin mukaan Traversin oikeudet omistava säätiö ei antanut lupaa koostaa kirjaan tarinoita laajemmin, vaan tekstit ovat samat kuin alkuperäisessä vuoden 1936 suomennoksessa. No, Tyhmä tiistai -luvussa on kuitenkin käytetty Traversin kirjoittamaa uutta versiota, jossa rasistiset stereotyypit eri kansoista on korvattu eläinhahmoilla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...