Mariana Enriquez: Mitä liekit meiltä veivät

Mitä liekit meiltä veivät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjastoissa on tapana merkkailla lukijoiden helpotukseksi kirjoihin eri kategorioita. Toisinaan nämä kategoriat puuttuvat enemmän tai vähemmän yllättävästi – korkeakirjallista, vaikkapa Keltaisessa kirjastossa julkaistua, scifiä tai fantasiaa ei esimerkiksi kovin herkästi liputeta genreen kuuluvaksi. Tässä tapauksessa on missattu kaksi ilmeistä luokitusta, Tampereen kirjasto kun ei ole merkinnyt tätä teosta novellikokoelmaksi eikä kauhuksi. Sitä tämä kuitenkin on: kokoelma kauhunovelleja.

Argentiinalainen Mariana Enriquez on sijoittanut tarinansa kotimaahansa ja ammentaa maan lähihistoriasta. Maassa on paljon ongelmallista, mistä kauhoa kauhutunnelmia: likaiseksi sodaksi kutsuttu diktatuurin terrori 1970- ja 1980-luvuilla ja sen jälkipyykki, naisia alistava machokulttuuri (tarinoiden päähenkilöt ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta naisia), suurkaupunkien slummeihin kasautuvat ongelmat…

Näiden todellisten uhkien ja vaarojen päälle Enriquez rakentaa sitten epänormaaleja mysteereitä, selittämätöntä outoutta, joka jää tarinoiden päähenkilöille ja lukijallekin ratkaisemattomaksi. Selittämättömiä katoamisiahan Argentiinassa aikoinaan riitti yllin kyllin, joten se on argentiinalaisiin kauhutarinoihin kovin luonteva elementti.

Tuloksena on kiehtova paketti tarinoita, joiden aiheissa on paljon tuttua – muun muassa yksi Cthulhu-tarina! – ja sopivasti argentiinalaista paikallismaustetta. Tarinoista nauttiakseen ei tarvitse tuntea tai ymmärtää Argentiinan historiaa syvällisesti, mutta suomentajan loppusanat taustoittavat kirjan maailmaa mukavasti.

Suomentaja Sari Selander kertoo myös, että Enriquezin romaani Yö kuuluu meille tulee suomeksi ensi vuonna ja sen aion kyllä ehdottomasti lukea. Mitä liekit meiltä veivät ansaitsee lämpimän suosituksen kaikille kauhukirjallisuuden ystäville.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...