Simo Pajunen: Musta rengas

Musta rengas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Simo Pajusen dekkari Musta rengas sijoittuu Hämeenlinnaan, jossa järjes­tettiin vuoden 1952 olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun kilpailut. Kansain­välinen tapahtuma tuo paikalle varkaita ja sitten myös murhaajan: lääkäri Erik Wallberg löydetään kotoaan ammuttuna. Ensin epäillään itsemurhaa, mutta tekotapa paljastaa kuoleman murhaksi. Hämeenlinnan poliisi, etenkin komisario Malmi, tutkii tapahtumaa ja löytää lopulta syyllisen erinäisten mutkien jälkeen.

Musta rengas on miellyttävä dekkari. Siinä ei mässäillä verellä, vaan kuolema ja sitä seuraava ruuminavaus kuvataan pieteetillä, onhan Simo Pajunen lääkäri koulutukseltaan. Erityisen luettavaksi teoksen tekevät kuitenkin ajan ja paikan kuvaukset. 1950-luvun alun henki on tarkasti kuvattu: on jazz-musiikkia, ulkomaalaisten olympiavieraiden ihmettelyä ja sodan ajasta periytyviä käsityksiä ja tapoja, etenkin romaanin yhtenä punaisena lankana kulkeva morfinismi.

Kuten niin monissa suomalaisissa dekkareissa, myös Mustassa renkaassa paikallisväri on vahva ja Hämeenlinnan seutu tulee eläväksi lukijalle; välillä poiketaan tosin myös Tampereelle selvittämään johtolankoja ja syömään jo silloin kuuluisaa Tillikan pyttipannua. Sivuhahmoina romaanissa käväisee nähdäkseni aitoja olemassaolleita henkilöitäkin. Miinuksena pitäisin ainoastaan sitä, että tapahtumia tutkivien poliisien henkilökuvat jäävät melko ohuiksi.

Ihan kunnon dekkari siis juonineen ja sivujuonineen. Myllylahti tekee tällä saralla hyvää työtä.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...