Outi Popp: Näyttelijätär : Ritva Oksanen

Näyttelijätär

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Ritva Oksasen 50-vuotistaiteilijajuhla lähestyi, Outi Popp kirjoitti käsikirjoituksen juhlanäytelmään, joka oli katsaus Ritvan rooleihin. Näyttelijär esitettiin Hämeenlinnan teatterissa. Materiaalia piisasi niin paljon, että siinä oli hyvät ainekset myös kirjaksi. Niinpä me saamme nyt lukea aivan ihanan kirjan!

“Lukijaa pyydetään asettumaan hänelle varatulle paikalle.”

Näyttelijätär on upea teos, hieno läpileikkaus erään valovoimaisen naisen elämästä. Siinä kerrotaan paljon, mutta ei jaaritella. Edetään pienin, lyhyin kappalein ja annetaan suunvuoro ensisijaisesti Ritvalle, mutta myös hänen läheisilleen, ystäville ja teatteriporukalle. Askel askeleelta muodostuu kuva naisesta, joka ei anna periksi, joka välillä nousee kuin tuhkasta, ylväänä ja voimakkaana.

Kirjassa tulee tietysti esiin kaikki se teatterityö, mutta myös perhe-elämä ja lukuisat vastoinkäymiset. Miten näyttelijä ei vaan voi jäädä sairaslomalle.

Kirjan rytmitys tekee siitä helppolukuisen ja lukuisat valokuvat tuovat tämän naisen, Ritva Oksasen, jotenkin niin lähelle. Lukiessani kirjaa, mieleeni nousi useita kysymyksiä ja suuresti aina hämmästyin, kun vastaus tarjottiin minulle joko seuraavalla tai seuraavilla sivuilla. Aivan kuin olisin käynyt vuoropuhelua.

Uskoisin tämän kirjan kiinnostavan ihan kaikkia. Itseäni jo pienestä asti on kiinnostanut teatteri ja ihmiset sen takana. Näyttelijätär ruokkii sitä kiinnostusta. Vaan, kyllä minä nostaisin tästä esiin sen perinteisen suomalaisen naisen, joka kaivaa ne voimavarat jostain syvältä itsestään – Ritva Oksanen, olkaa hyvä!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 304 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...