Sarita Kotkavalkama: Neuleita tumpeloille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olen monen monituista kertaa neulekirjoista kirjoittaessani todennut, että vaikka ohjeet ovat hyvät ja selkeät, niin ei tämä kirja kuitenkaan mikään aloittelijan teos ole, vaan vaatii milloin mitäkin valmiuksia. Nyt Sarita Kotkavalkama ja Moreeni-kustannus ovat tarttuneet tähän tilanteeseen ja julkaisseet Neuleita tumpeloille -kirjan, jonka tarkoitus on toimia opastajana niille, joille tavalliset neulekirjat eivät avaudu. ”Olitpa neulomisessa täysi ummikko, epävarma aloittelija tai pahamaineinen käsityönopettajan painajainen, näillä ohjeilla opit neulomaan sukkia, lapasia, pipoja, huiveja ja muita asusteita.”

Mukava lupaus siis monelle! Olemmehan saaneet viime aikoina useasti lukea uutispalstoilta, miten runsaita ovat neulomisen ja muiden käsitöiden hyödyt; kysymys saattaa olla melkein zeniläisestä puuhasta, jonka parissa mieli rentoutuu ja puhdistuu jokapäiväisistä huolista. Ja plussana vielä se, että käsien työstä syntyy jotakin aivan konkreettista, joka muistuttaa aina siitä, että tämän minä tein ihan itse. Hyvä minä!

Neuleita tumpeloille -kirja alkaa laajalla teoriaosuudella, joka on todellakin havainnollinen ja opettavainen, ja sen myötä pitäisi silmukoiden salaisuuksien aueta. Vielähän voi ottaa avuksi netin monet Youtube-videot. On pakko muuten myöntää, että itsellenikin, vuosikymmenien käsityöharrastuksen jälkeen, näistä ohjeista oli hyötyä kuin kertauksena ikään. Vilppu Rantasen ottamat tekniikkakuvat olivat enimmäkseen selkeitä, mitä nyt joissakin kohdin vanhat silmäni olisivat toivoneet vähän suurempaa kontrastia taustan ja langan värien välillä. Mutta kyllä näinkin päästiin eteenpäin.

Malliosion neuleohjeet alkavat sitten tosihelpoista ainaoikeinneuleisista kaulaliinoista ja huiveista ja etenevät kohti hieman vaativampia malleja. Monen aloittelevan neulojan kompastuskivet eli lapasen peukalo ja sukan kantapää on neuvottu oikein tarkkaan ja yksityiskohtaisesti.

Neuleita tumpeloille on minun mielestäni oikein tarpeellinen ja hyvä tietokirja, ja suosittelen sitä lämpimästi niille, jotka ovat kiinnostuneita neuleharrastuksen aloittamisesta tai haluavat verestää vanhoja oppejaan.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...