Don DeLillo: Omegapiste

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Richard Elster, 73, toimi Yhdysvaltain armeijan konsulttina, konseptualisoimassa sotaa. Elster löydettiin esseestä, joka julisti hallituksen rikolliseksi hankkeeksi ja analysoi perinpohjaisesti sanan rendition merkitystä. Elsterin piti laajentaa näkökulmaa. Hän halusi haikusotaa.

Nyt Elster asuu keskellä erämaata. Jim Finley haluaisi tehdä hänestä elokuvan, jossa Elster puhuisi sodasta. Yksi otto, mies ja seinä, pelkkää puhetta. Finley on erämaassa Elsterin seurana, tarkoituksenaan puhua tämä mukaan elokuvahankkeeseen. Elsterin tytär Jessie tulee käymään, tuo tarinaan vaihtelua.

Kirjakin on kuin haiku, jonka alku- ja loppuriveinä nähdään mies katsomassa galleriassa 24 Hour Psycho -konseptitaideteosta, jossa Hitchcockin Psyko on venytetty 24 tunnin mittaiseksi.

Omegapiste on tiivis. Sivuja on vähän, tapahtumia vähemmän, mutta sanottavaa tuntuu olevan paljon. Epäilemättä kirjasta voi saada paljon irti. Englanninkielisessä Wikipediassa on korkealentoista analyysiä. Itse en lukenut kirjaa lähelläkään tuollaisella tasolla, mutta pidin siitä silti. Erämaan pysähtyneessä tunnelmassa oli viehätyksensä. Hyvä, että kirja oli lyhyt; pidempänä se olisi voinut olla liikaa.

“Isä Teilhard tunsi sen, tunsi omegapisteen. Hyppäyksen irti biologiastamme. Esitä itsellesi tämä kysymys. Onko meidän oltava inhimillisiä ikuisesti? Tietoisuus on ammennettu tyhjiin. Palataan epäorgaaniseen aineeseen. Juuri sitä me haluamme. Haluamme olla kiviä pellolla.”

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...