Virpi Salmi: Ottaisin mieluummin ponin ja muita totuuksia Suomen taiteen helmistä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Käsissäni on hyvää mieltä tuottava kirja, jonka käy läpi ihan yhdeltä istumalta, melkeinpä seisaaltaan. Niin on kiva ja hauska teos. Tekijänä Virpi Salmi, muun muassa huumorin ammattilainen.

Jokaisella aukeamalla on taideteos, Suomen taiteen helmiä. Oikealla puolella isompana ja tekstin kanssa. Teksti on syntynyt aiheesta, taulun aiheesta ja vähän sillä lailla kieli poskessa. Näitä tekstejä kutsutaan taidemeemeiksi.

Vasemmalla puolella on sama kuva, mutta siinä on vain asiallinen teksti siitä, kuka on maalannut alkuperäisen ja milloin ja mikä on taulun nimi. Niin, että tulee sitten ihan pientä asiatietoakin tässä kirjassa.

Kaiken kaikkiaan kirja naurattaa, sillä tekstikuplat ovat niin hupaisia oivalluksia. Lisäksi miettii, että kun menee seuraavan kerran taidenäyttelyyn, voisi kuvitella mielessään omia tekstejä teoksiin. Tai kun menee sellaiseen näyttelyyn, jossa näkee jonkun tässä kirjasessa kuvatun taulun, vaikkapa Maria Wiikin Karstaava tyttö, jonka tekstikuplassa lukee: “Katson tässä toisella silmällä Temptation Islandia.”, niin voiko katsoa sitä taulua enää ilman, että miettii, mitä tyttö “toisella silmällä” katselee.

Taidetta voi tehdä monella tapaa tunnetuksi ja yksi on tämä, joka ei ole ihan ainutlaatuinen idea, sillä näitä on ja hyvä niin!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...