Henrik Jansson: Otteita kumouksellisista kokouksista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miten suomenruotsalainen opiskelijapolitiikka vaikutti Turussa 1970-luvulla ja mitä tapahtuu 2000-luvulla samoille henkilöille? Miten maailma ja maailmankatsomus on muuttunut? Onko nähtävissä moraalista krapulaa? Mainio aikalaisromaani vasemmistoaktivistiryhmän sisäisistä suhteista, toimintaperiaatteista ja –tavoista.

Kirjailija vie lukijansa vähemmistökommunistinuorten maailmaan, tutuiksi tulevat kokoukset, julkilausumat, lehtitilaukset, nimienkeruu tervehdyksiin… Ensin otettiin kantaa rajusti ja sitten otettiin muutama olut ja jatkettiin keskustelua. Pientä kähmintää äänestyksissä, mutta niinhän tekevät muutkin. Mutta miten aika kohteli nuoriaan; Jansson kertoo henkilöistään myös 2000-luvulla, ihanteet ovat karisseet, on moraalinen krapula. Jollakin on vielä kuitenkin selkärankaa sanoa edes välittävänsä jostakin. Julkisesti hyväksyttävää olisi repiä sininen paitansa ja hävetä — näin eivät kaikki kuitenkaan tee!

Jälleen erinomaista suomenruotsalaista nykykirjallisuutta, tätä toivoisi suomennettavan lisää. Ikävä kyllä, kaikki eivät halua näemmä lukea ruotsiksi Janssoniakaan, jolla kuitenkin on erinomainen kirjallisuustausta, mutta vain yksi aiemmin suomennettu romaani.

Itse pidin kirjasta ja suosittelen kaikille aikalaisille sekä aikakaudesta kiinnostuneille. Mainio ja todenmukainen kuvaus aiheesta, lisäksi omaperäinen ja valtavirtojen vastainen käsittelytapa viehättää. Tässä ei pahemmin hymistellä eikä kieriskellä tunnonvaivoissa, kuten joissakin muissa aihetta käsittelevissä romaaneissa. Hiukan ajattelemisen aihetta nykyisen markkinatalous- ja ns. hyvinvointiyhteiskunnan lamabuumin keskelle. Aate ei ole kuollut, se elää kitumisen rajalla.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...