Jari Järvelä: Paljon on Afrikasta kertomatta

Paljon on Afrikasta kertomatta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Onko Afrikka tuo suuri tuntematon, jossa tohtori Livingstone katoaa kaiken sivistyksen tavoittamattomiin? Miten päästä alkuvoimaisen, salaperäisen ja tutkimattoman alkulähteille? Jari Järvelän novelleissa osoitetaan, että useimmiten riittää, kun katsoo lähelle, omiin lähimmäisiinsä.

Paljon on Afrikasta kertomatta on yhdentoista novellin kokoelma, jonka tee­moja ovat ihan tavallisten ihmisten ihan tavalliset arkiset ongelmat. Novelleja yhdistävänä punaisena lankana voisi pitää sitä, että edes tutuimpia ihmisiä me emme oikeasti tunne. Kaikista löytyy jokin odottamaton elementti. Vaikka vä­lillä metsästetään Tiina Lillakin nimikirjoitusta ja välillä putsataan ruosteista rahtilaivan ruumaa haulikoin, alkavat omituisimmatkin tapahtumaketjut ja tilanteet ihmisistä ja heidän välisistä suhteistaan.

Järvelän teksti on tiivistä ja sujuvaa, eikä turhia selittelyjä todellakaan jää kai­paamaan. Itse asiassa kokoelman suurimmaksi helmeksi nouseekin kirjan ly­hin novelli, vain kaksisivuinen Kolibrikaappi. Järvelä näyttää tässä, että pin­nan alla kytevän suuren draaman ratkaisemiseen ei tarvita montaa sanaa – ei, vaikka sen tekisi vielä tavattoman hauskasti!

Järvelän tapa kertoa on kiehtova. Yleensä kertomuksen koko asetelma paljas­tuu vasta vähitellen, ikään kuin jälkikäteen selitellen. Inhimillisesti isot ja jopa järkyttävät tapahtumat – kuolema, ero, sormen irtoaminen(!) ja niin edelleen – jäävät Järvelän novelleissa sivutapahtumiksi, kun merkityksiä haetaan vaik­kapa kännykkämaston pystyttämisestä tai lattian kosteusvaurioista.

Jari Järvelä on erinomainen novellisti, kuten myös aiemmin vinkkaamani tuo­reempi kokoelma Château Inkeroinenkin todistaa. Jos on lukuajasta pulaa, on novelli hyvä vaihtoehto, ja Jari Järvelän novelleja kyllä kelpaa vinkata.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 177 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...