Jope Pitkänen: Persupolis 2

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viime vuonna ilmestynyt Persupolis sai monien posket punoittamaan, todennäköisesti häpeästä. Ei kuitenkaan huolta, sarjakuvasta on ilmestynyt jatko-osa, Persupolis 2, joka on monellakin tavalla edellistä tummempi sekä ulkonäöltään että sisällöltään. Kansi saa aikaan jo ensimmäiset kälmit ajatukset – Perussuomen sijaintihan on vallan mainio. Lisäksi esivihapuheesta on tiettävästi jo maksettu maltaita eikä muukaan sisältö tuota pettymystä. Stripit ovat edelleen täsmällisen osuvia, sivun mittaisia, teräviä pläjäyksiä.

Tämä on muhamettilaista maahanmuuttohuumoria 38 asteen pakkasessa. Tummat kaapunaiset saavat suomalaiset perusjuntit häpeämään sekä häpäisemään itsensä niin monin tavoin, että lähes säälittää, mutta samalla huutonauraa itseksensä. Juopot ja skinit niitataan suorastaan häpeilemättömästi. Mukana on useita varsin ajankohtaisia heittoja muun muassa Munamiehestä sekä eräästä koirasta, joka vain haukkuu loputtomasti – siksi se saakin kutsumanimen ”Halla-aho”. Virkamiesten epäilyt maahanmuuttajien suomen kielen taidosta saavat aikaan niin armottoman solvausryöpyn, että byrokraattikin on ihmeissään. Lopulta kaikkien hymyt alkavat hyytyä, kun suomalaisia käännytetään ihmisten tavoille.

Ilmaisu pureutuu Suomen pakkasiin kuin kuuma veitsi voihin. Lukija saa jälleen suoraan nenälleen omat puheensa ja mahdolliset käyttäytymismallinsa sekä ennakkoluulonsa. Eikä todellakaan suotta! Albumi on todella hieman mustempi huumoriltaan kuin edellinen. Kaapunaisia on aina vain enemmän, koska mukaan ovat ilmestyneet nyt myös kääntyneet suomalaissiskot.

Tämäkin albumi tulee taatusti aiheuttamaan paheksuntaa useissa eri piireissä, mutta tekijä varmasti sietää sen. Hurttia menoa sekä kotona, kaupungilla että poliittisissa piireissä sekä maahanmuuttajan ja suomalaisten arkipäivässä. Naura pois, naura itsellesi.

Suosittelen kaikille, joilla on mielipiteitä maahanmuutosta – ovatpa ne sitten millaisia tahansa. Mainio sarjakuva, jossa pelkistetty piirrosten taidokkuus yhdistyy ansiokkaaseen sanankäyttöön kerrassaan pistämättömästi!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Hieno ja perinpohjainen arvostelu.
    Pidin siitä kuinka asiaan oli suhtauduttu sopivalla vakavuudella, unohtamatta kuitenkaan huumori-aspektia.
    Lisäksi arvostin sitä että sarjakuvan ideaa ja toteutusta käytiin läpi tarkemmin ja monisyisemmin kuin pelkästään sanomalla ”tykkäsin kuvista ja vitsit olivat hauskoja”.
    Kaipaisinkin enemmän tällaista oikeasti kriittistä otetta sarjakuvien arvosteluun.
    10+ ja papukaijamerkki siis arvostelulle/arvostelijalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...