Katariina Souri: Pillerinpyörittäjä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirja on monikerroksinen romaani henkilöistä, joiden kohtalot oudolla tavalla risteytyvät jossain vaiheessa ja kaikki tuntuu vaikuttavan kaikkeen.

Ehkä huomattavin päähenkilö Iisa on suomalainen kuvataiteilija. Hän on vakavan sairauden ja siitä ihmeellisen selviämisen jälkeen ajautunut kriisiin, eikä saa otetta arjesta. Uusi miesystäväkään ei riitä, taidekaan ei enää tuo iloa. Toden ja kuvitelman välinen raja hämärtyy, Iisa vajoaa itseensä, masentuukin ja alkaa etsiä vastauksia ahdistukseensa häneen aikoja sitten kirjeitse yhteyttä pitäneen salaperäisen miehen antamista vihjeistä.

Pitkällä lennolla vierekkäin sattumalta sijoitetut Ben ja Oscar käyvät väkinäistä keskustelua. Lentopelosta kärsivän Oscarin omituisista tarinoista paljastuu, että hänen kohtalonsa on elää jokaisessa elämässään saman naisen kanssa, joka aina kuolee ennen häntä ja samanikäisenä – kaikissa elämissä. Nyt Oscar on päättänyt ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja pelastaa naisen, hän on menossa tapaamaan tätä todellisessa nykyelämässä.

Oscar yllyttää Beniä lukemaan omaelämäkerrallista romaaniaan karjankasvattaja Rigelistä, joka myös taistelee kuolemaa vastaan omalla tavallaan sekä vaalii vaimonsa muistoa muiden mielestä omalaatuisella tavalla – häntä pidetäänkin murhaajana. Benin mielestä kertomus on naiivi ja epäuskottava. Hänellä on mielessään ratkaisu Oscarin kohtalonkierteeseen.

Jokainen romaanin henkilöistä pyrkii taivuttelemaan oman kohtalonsa tahtonsa voimalla johonkin ratkaisuun. Elämä ja kuolema ovat läsnä kaikkialla, kaikkien henkilöiden elämää leimaa yhteinen nimittäjä, muinainen Egypti, silloiset tavat ja varsinkin eräs sen symboleista, skrabee, pillerinpyörittäjä.

Kirja on outo sekoitus kohtaloa, romantiikkaa, hurmosta, uskoa, outoja merkityksiä ja sattuman satoa. Kuitenkin tämä toimii mielenkiintoisena romaanina ajasta ja paikasta riippumatta. Päällekkäistarinat kantavat itsekseenkin hyvin. Kirjan alku tuntui ensin hiukan töksähtävältä, mutta tempaisi sitten mukaansa aivan loppuun asti. Sourin (ent. Kata Kärkkäinen) kuudes romaani on hänen parhaimpiaan — ehdottomasti, suositan tutustumaan. Varsin erilainen kuin aikaisemmat julkaisut.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

5 kommenttia

  1. Lukematta kirjaa on ihan pakko kysyä onko tämä ko. kirja vain kopio C. C. Bergiuksen Medaljongista? Kuulostaa täysin samanlaiselta juonelta, skarabeeta myöten.

  2. Minun nähdäkseni kirjoilla ei vaikuta kyllä olevan oikeastaan mitään yhteistä. Molemmissa on pillerinpyörittäjäsymboliikkaa – ei erityisen omaperäinen idea noin lähtökohtaisestikaan – ja jotain sielunvaelluskuviota, ja siinäpä se.

  3. Pitänee siis haalia tuo Sourin kirja ja lukea se. Sittenpä vasta tehdä vertailua.

  4. Mielenkiintoinen tausta kyllä. Mutta edelleen idea kirjassa kuulostaa kyllä Bergiuksen Medaljongista 😁. Ei sillä, hyvä kirja sekin. On omassa hyllyssä. Täytyy kyllä tuo Sourin kirja lainata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...