Katariina Souri: Pillerinpyörittäjä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pillerinpyörittäjä on monikerroksinen romaani henkilöistä, joiden kohtalot oudolla tavalla risteytyvät jossain vaiheessa ja kaikki tuntuu vaikuttavan kaikkeen.

Ehkä huomattavin päähenkilö Iisa on suomalainen kuvataiteilija. Hän on vakavan sairauden ja siitä ihmeellisen selviämisen jälkeen ajautunut kriisiin, eikä saa otetta arjesta. Uusi miesystäväkään ei riitä, taidekaan ei enää tuo iloa. Toden ja kuvitelman välinen raja hämärtyy, Iisa vajoaa itseensä, masentuukin ja alkaa etsiä vastauksia ahdistukseensa häneen aikoja sitten kirjeitse yhteyttä pitäneen salaperäisen miehen antamista vihjeistä.

Pitkällä lennolla vierekkäin sattumalta sijoitetut Ben ja Oscar käyvät väkinäistä keskustelua. Lentopelosta kärsivän Oscarin omituisista tarinoista paljastuu, että hänen kohtalonsa on elää jokaisessa elämässään saman naisen kanssa, joka aina kuolee ennen häntä ja samanikäisenä – kaikissa elämissä. Nyt Oscar on päättänyt ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja pelastaa naisen, hän on menossa tapaamaan tätä todellisessa nykyelämässä.

Oscar yllyttää Beniä lukemaan omaelämäkerrallista romaaniaan karjankasvattaja Rigelistä, joka myös taistelee kuolemaa vastaan omalla tavallaan sekä vaalii vaimonsa muistoa muiden mielestä omalaatuisella tavalla – häntä pidetäänkin murhaajana. Benin mielestä kertomus on naiivi ja epäuskottava. Hänellä on mielessään ratkaisu Oscarin kohtalonkierteeseen.

Jokainen romaanin henkilöistä pyrkii taivuttelemaan oman kohtalonsa tahtonsa voimalla johonkin ratkaisuun. Elämä ja kuolema ovat läsnä kaikkialla, kaikkien henkilöiden elämää leimaa yhteinen nimittäjä, muinainen Egypti, silloiset tavat ja varsinkin eräs sen symboleista, skrabee, pillerinpyörittäjä.

Kirja on outo sekoitus kohtaloa, romantiikkaa, hurmosta, uskoa, outoja merkityksiä ja sattuman satoa. Kuitenkin tämä toimii mielenkiintoisena romaanina ajasta ja paikasta riippumatta. Päällekkäistarinat kantavat itsekseenkin hyvin. Kirjan alku tuntui ensin hiukan töksähtävältä, mutta tempaisi sitten mukaansa aivan loppuun asti. Sourin (ent. Kata Kärkkäinen) kuudes romaani on hänen parhaimpiaan — ehdottomasti, suositan tutustumaan. Varsin erilainen kuin aikaisemmat julkaisut.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...