Rusetti

Anu Kaaja: Rusetti

Ensikosketus kirjaan: kansi hiveltävän sileä kohoumineen - pakko sormeilla ja näpelöidä. Rujonkaunis. Takasisäkansitieto: Kansi - Jenni Saari. Kannattaa mainita. Toinen maininta ennen kuin pääsemme eteenpäin: Kirjan numeroitu ja signeerattu neliväripainettu editio sisältää kirjailijan itse maalaamia kuvia ja runsaan eurooppalaisista taideaarteista ... Lue koko vinkki »
Iso

Raija Oranen: Iso

Kuka on Iso? Tässä kirjassa Iso on Gösta Serlachius, Mäntän tehtaan johtaja. Mutta miten hänestä tuli johtaja ja Iso? Raija Oranen osaa mennä henkilöidensä nahkoihin niin, että tässäkin kirjassa päähenkilö tulee niin lähelle lukijaa, että aivan kuin olisimme tunteneet. Lukija voi olla mukana niin täysin koko ajan siinä, miten Göstan elämä menee ... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Kulta-aika

Roxanne Moreil ja Cyril Pedrosa: Kulta-aika

Pitkään sairastanut kuningas on kuollut. Alaikäiselle prinssi Edwaldille uskolliset keinottelijat syrjäyttävät kruununprinsessa Tildan ja ajavat hänet kahden läheisen palvelijansa kanssa maanpakoon. Paetessaan Tilda haavoittuu vakavasti, ja matkanteko vaikeutuu. Mikä lopulta onkaan päämäärä? Samaan aikaan valtakunnassa leviää kapina koko kuningashu... Lue koko vinkki »
Itä on itä

Kimmo Kirves ja Suonna Kononen: Itä on itä : Itä-Suomea etsimässä

Minkälainen paikka on Itä-Suomi, entä millaista on itäsuomalaisuus? Mielikuvissa lännen on katsottu katsovan eteenpäin, siinä missä itä katsoo taakse. Idässä on nähty jotain kaaottista, suuripiirteistä ja jopa mystistä, on lupsakoita savolaisia ja kieroja karjalaisia ja mitä muuta. Pitivät mielikuvat totta tai ei, Suomessa joka tapauksessa kulkee i... Lue koko vinkki »
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Taiteen tarkoitus ei silti ole rikkoa lakeja, vaan vain laajentaa ajatteluamme ja tarkentaa käsitystämme siitä, millainen ympärillä oleva maailma on. Onhan kuri muutakin kuin lait. Yksi taiteen tehtävistä onkin paljastaa tabuja ja toisinaan myös rikkoa niitä. Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän nykymusiikkia käsittelevän kirjan nimen kysymys, miksi ny... Lue koko vinkki »
On syytä muistaa

M. A. Numminen: On syytä muistaa : Muistelmat II

M.A. Nummisen muistelmien toinen osa On syytä muistaa kattaa miehen uran vuodet 1990-luvun alusta nykypäivään saakka. Kaukana väijyy ystäviä -muistelma-avauksen tavoin myös tässä kirjassa tempo ja detaljien taso ovat hämmästyttäviä. Numminen käy läpi esiintymiskiertueitaan ja muita tekemisiään settilistojen tarkkuudella. Ihan kaikkea ei mitenkään m... Lue koko vinkki »
Olisit villiä villimpi

Helena Ruuska: Olisit villiä villimpi

Jälleen yksi upea teos naisesta, joka jäi tunnetun miehensä varjoon. Mary Gallen-Kallela (1868–1947, os. Slöör) oli Axel Gallen-Kallelan (1865–1931) vaimo ja heillä oli hieno suhde. Koko kirja alkaa siitä, kuinka he tapasivat, tutustuivat, olivat salakihloissa ja kirjeenvaihdossa ja miten rakastuneita. Vaan kun Axel oli Pariisissa ja Mary Suomes... Lue koko vinkki »
Grand Hotel Europa

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

”Tarinani kertoo eurooppalaisesta identiteetistä, joka on juuttunut kiinni menneisyyteen, ja tuon menneisyyden alennusmyynnistä globalisoituneilla markkinoilla… Siitä tulee rakkauden tunnustus Euroopalle sellaisena kuin se joskus oli. Euroopalle, joka tällä hetkellä on jäämässä viimeisen ja lopullisen barbaarihyökkäyksen jalkoihin sen vuoksi, milla... Lue koko vinkki »
Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn: Mitä en koskaan oppinut

Leena Krohn sai Suomen kulttuurirahastolta Eminentia-apurahan taiteellisen elämäntyön pohdiskeluun. Kersti Juva teki saman apurahan voimin oivallisen Löytöretki suomeen -teoksen, Krohnilta taas syntyi esseekokoelma Mitä en koskaan oppinut. Siinä Krohn, joka joskus aikoinaan päätti olla katselematta teoksissaan menneeseen, tarkastelee lapsuuttaan ja... Lue koko vinkki »
Blank Canvas

Akiko Higashimura: Blank Canvas : My So-called Artist’s Journey

Olen lukenut viime aikoina paljon sarjakuvamuistelmia, mutta mangan puolella niitä on jostain syystä tullut harvemmin vastaan. Liekö tässä kyse vain omasta puusilmäisyydestäni, mutta nyt tuli joka tapauksessa täydellinen napakymppi vastaan. Viisiosainen Blank Canvas: My So-called Artist's Journey kertoo Akiko Higashimuran kuoppaisesta tiestä menest... Lue koko vinkki »
Kahden virran maa

Emil Anton: Kahden virran maa

Sumerilaisten merkitystä maailmanhistoriassa on vaikea yliarvioida. Akkadilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset omaksuivat sumerilaisen sivistyksen ja välittivät sitä eteenpäin vuosisadasta toiseen. Silloinkin, kun sumerin kieli puhuttuna kielenä kuoli, sitä opeteltiin ja käytettiin uskonnon ja tieteen kielenä, ikään kuin muinaisen Mesopotamian ... Lue koko vinkki »
Rosa Liksom, niinku taidetta

Jonni Roos: Rosa Liksom, niinku taidetta

Jos on kerran kuullut Rosa Liksomin nauravan, voi Rosan hersyvää naurua kuulla mielessään, kun lukee kirjaa Rosa Liksom, niinku taidetta. Niin ainakin minulle kävi! Sivu sivulta iloni vain kasvoi, ei vain mielikuvissa kuuluvan naurun vaan upeiden kuva- ja tekstisivujen ansiosta. Haastatteluihin ja lehtiartikkeleihin perustuvan tekstin on kirjoittan... Lue koko vinkki »
Eksymisen kenttäopas

Rebecca Solnit: Eksymisen kenttäopas

Rebecca Solnit tuli minulle – kuten varmasti monille muillekin – tutuksi Miehet selittävät minulle asioita -esseekokoelmastaan ja miesselittäminen-käsitteen lanseeraajana. Solnit on toki kirjoittanut paljon muutakin. Se nähtiin jo edellisessä esseekokoelmassa ja nyt tässä uudessa kokoelmassa aihepiiri laajenee entisestään. Kantavana teemana on e... Lue koko vinkki »
REC

Marisha Rasi-Koskinen: REC

Jotenkin on yhtä aikaa ilahduttavaa, odotettua ja yllättävää nähdä Goodreadsissa monia viiden tähden arvioita tälle kirjalle. Joku joukkoon eksynyt yhden tähden arviokaan ei varsinaisesti yllätä. Itse päädyin nyt siihen väliin. Lyhyesti: REC on kiehtova kirja, jossa on paljon mielenkiintoista ainesta, mutta lopulta se oli minun makuuni liian raskas... Lue koko vinkki »

Wang Shaoqiang (toim.): Small Scale Big World : The Culture of Mini Crafts

Miniatyyrit ja dioraamat edustavat taidemuotoa, joka taitaa olla enemmistölle suhteellisen vieras. Small Scale Big World : The Culture of Mini Crafts esittelee 21 hyvin erilaisen taiteilijan kautta, mistä tässä kaikessa oikein on kyse ja miten monimuotoinen taidemuoto miniatyyrit voivat parhaimmillaan olla. Aloitetaan kuitenkin perinteistä. Jos ... Lue koko vinkki »

Harri Kalha: Rut Bryk : Elämän taide

En ole mikään keramiikan keräilijä ja keramiikka näin yleensä tuntuu minulle hieman vieraalta taiteenmuodolta. Siitäkin huolimatta Rut Brykin (1916-1999) taide ja ilmaisu on mielestäni jotain aivan uskomatonta, ja tämän kirjan myötä kunnioitukseni taiteilijaa kohtaan sen kuin nousi. Eipä tosin ihmekään, sillä taidedosentti Harri Kalhan kirjoitt... Lue koko vinkki »

Viljami Puustinen: Veljekset Gallén

Elämä kuuluisuuden sisaruksena ei varmaankaan ole aina helppoa. Elämässään menestynyt sisarus saa vanhempien rinnan paisumaan ylpeydestä ja siinä rinnalla on paha puhua niistä omista pienistä saavutuksistaan. Hieman tällainen tilanne oli Axel Gallénin veljellä Uno Gallénilla. Vanhemmasta veljestä piti tulla viulisti mutta ei siitä lopulta tullut yh... Lue koko vinkki »

Anna Davour ja Simon Stålenhag: Urtidsbilder

No nyt on komea kirja kyseessä! Ruotsin tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva Simon Stålenhag on erityisesti tunnettu sci-fi-visioistaan, mutta yhtä lailla miestä kiehtovat dinosaurukset ja muut jo ajat sitten sukupuuttoon kuolleet eläimet. Urtidsbilder koostuu Stålenhagin Tukholman luonnontieteelliselle museolle tekemistä maalauksista, joita on... Lue koko vinkki »

Rachel Cusk: Kunnia

Kirjailija Faye osallistuu kirjallisuusfestivaaleille jossain päin Eurooppaa. Hän tapaa jälleen paljon ihmisiä, tuttuja ja vieraita, kirjailijakollegoja, kustantajia, toimittajia ja niin edelleen. Hän kuulee tarinoita tuntemattomista ihmisistä. Ja ennen kaikkea hän keskustelee. Rachel Cuskin Ääriviivat-trilogian viimeinen osa Kunnia on kirkasta laa... Lue koko vinkki »