Mai Jia: Pimeä voima

Pimeä voima

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mai Jian edellinen suomennettu teos Koodinmurtaja kertoi Kiinan huippusalaisessa koodiyksikössä 701 työskentelevästä koodinmurtajasta. Kryptoanalyysin parissa jatkaa myös Pimeä voima, joka vie lukijan takaisin yksikön 701 maailmaan.

Tällä kertaa kirja on jaettu neljään osaan, joista jokainen kertoo yhden poikkeuksellisen yksilön tarinan. Ah Bing on erittäin tarkan kuulonsa vuoksi palvelukseen värvätty sokea maalaismies, Huang Yiyi kesytön ja omapäinen mutta huippulahjakas matemaatikko, Chen Erhu unissaankin koodeja ratkova osaston pitkäaikainen johtaja ja Vi Phu vietnamilaisen sotilaan ruumis.

Osiot ovat erillisiä, eikä kirja ylipäänsä ole jatkoa Koodinmurtajalle, vaan täysin itsenäinen teos, joka vain kertoo samoista asioista. Huang Yiyin tarina on selvästi mittavin, se on pienoisromaanimittaa, kun vietnamilaisen ruumiin tarina on lyhyt novelli ja muut sitten siltä väliltä.

Pimeä voima pääsee nopeammin asiaan kuin Koodinmurtaja, mutta aika paljon se lukijaansa etäännyttää varsinaisesta koodinmurtamisesta – tämä ei ole yksityiskohtainen kuvaus koodinmurtamisen tekniikoista. Ei tämä myöskään mitään historiallista kirjallisuuttakaan erityisemmin ole, koska viholliset, joiden koodeja murretaan, on etäännytetty – Taiwania lukuunottamatta.

Kryptoanalyysin yksinäinen, julma maailma tulee moneen kertaan tutuksi lukijalle. Se on armoton laji, joka puristaa ihmisestä kaiken irti. Kiinalaisuus tuo kirjalle oman mausteensa: kiinalaisen yhteiskunnan erikoispiirteet näkyvät kyllä ja tavassa, miten Mai Jia tarinoita kertoo, on oma kiinalainen kulmansa.

Kiinalaista kirjallisuutta suomennetaan edelleen sen verran vähän, että mielenkiinto herää jo siksi, mutta kyllä Pimeä voima on kirjallisilta ansioiltaankin lukemisen arvoinen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...