Markus Harju ja Erkka Leppänen (toim.): Praedor : Kirotun maan kulkijat

Praedor : Kirotun maan kulkijat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen loi aikoinaan Jaconian fantasiamaailman. Se on Strugatskien Stalkerista vaikutteita saanut fantasiamaailma, pyöreä alue maata keskellä Borvariaa. Muinainen magia on tuhonnut Borvarian, jättäen vain Jaconian jäljelle. Rajan takana alkaa kirottu maa, joka on villin magian saastuttamaa ja täynnä pelottavia mutantteja.

Kirotusta maasta voi kuitenkin löytää monenlaisia aarteita ja etenkin taikaesineitä, joista velhot ovat kiinnostuneita. Niinpä niille rohkeille, jotka uskaltavat uhmata villiä magiaa, on luvassa rikkauksia. Nämä uskalikot ovat praedoreita. Praedoreita pidetään toisaalta rohkeina sankareina, toisaalta katalina ihmishirviöinä.

Näistä miehistä ja naisista kertovat tämän novellikokoelman tarinat. Markus Harju ja Erkka Leppänen ovat toimittaneet antologian praedor-tarinoita, Petri Hiltusen suostumuksella. Hiltunen on myös hyväksynyt tarinat ennen julkaisua. Leppäsen tiedän pitkäaikaiseksi Jaconian harrastajaksi, erityisesti Ville Vuorelan kehittämän Praedor-roolipelin myötä, joten ei ihme, että Osuuskumman fantasia-antologian aiheeksi valikoitui juuri Jaconia.

Kirjoittajia on laaja valikoima, mutta tarinat ovat varsin yhtenäisiä – kokoelma jättää hyvin yhdenmukaisen vaikutelman, vaikka tarinoissa monenlaisia juonia onkin. Yksi silmiinpistävä piirre on naiskirjoittajien vähyys: Anni Nupponen on ainoa antologiaan päätynyt nainen. Muuten nimet ovat tuttuja Osuuskumman muista julkaisuista.

Jaconian maailma antaa perinteisille miekka-ja-magia-kuvioille omanlaisen kierteensä, joka erottaa nämä novellit edukseen. Suosittelen lämpimästi vähän karheampien fantasiatarinoiden ystäville.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...