Sofi Oksanen: Puhdistus

Puhdistus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tarina alkaa virolaisen arjen kuvauksella. Keittiössä pörräilee kärpäsiä, joilta lihaa yritetään varjella. Eletään vuotta 1992 ja lukija tutustuu ensimmäisenä Aliida-nimiseen vanhaan naishenkilöön. Aliide huomaa pihallaan mytyn, jonka sisällä makaa tyttö. Tytön tarinan kautta tarkastellaan Viron lähihistoriaa ja Aliiden kautta toista maailmansotaa. Eri vuosien kuvaukset kulkevat limittäin muodostaen kuitenkin ehyen tarinan. Yhden suvun kautta lukija pääsee tarkastelemaan koko Viron historiaa.

Oksanen käsittelee historiaa naisten näkökulmasta. Tarkastelun alla on varsinkin naisten epätasa-arvoinen kohtelu. Lukija saa hyvän kuvan naapurimaan historiasta, mutta päällimmäiseksi jää ilmaan kysymys: miksi naisten alistaminen on jatkunut ja jatkuu vuodesta toiseen? Ihmisen julmuus on läsnä Oksasen teoksessa sivusta toiseen. Välillä ahdistaa, mutta se on tarkoituskin. Kirjaa ei voi kommentoida pelkästään hartioita kohauttamalla.

Vaikka Oksasen teoksen rakenne ei ole uusi keksintö ja vastaavia yhden suvun ympärille rakennettuja teoksia on ollut aikaisemmin, on Oksanen Finlandia-palkintonsa ansainnut. Selkeä kerronta, asiantuntemus historiasta ja mielenkiintoinen teemamaailma (kuten irtipäästämisen ongelmat ja naisten asema) eivät ole monelle kirjoittajalle itsestäänselvyyksiä. Oksasen tyyli on tunnistettava ja hänen teoksissaan on vahva sanoma – niin tälläkin kertaa. Teos on napakka, muttei liian tiivis. Ja mikä parasta, myös arvailun varaan jää asioita. Teos on mielenkiintoinen palapeli, johon voi palata yhä uudestaan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...