John Steinbeck: Routakuun aika

Routakuun aika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Routakuun aika oli John Steinbeckin panostus fasisminvastaisessa sodassa toisen maailmansodan aikana. Teoksen vihjaileva sanoma meni perille ja se kiellettiin kaikissa maissa, jotka Saksa oli miehittänyt. Italiassa kirjan hallussapidosta sai kuolemantuomion.

Kun tällaista kirjaa pitää käsissään, tietää kuinka kirjat voivat todellakin vaikuttaa ja ovat tärkeä ja iso osa ihmisen historiaa. Suomessa kirja saa vasta nyt arvoisensa vastaanoton; ensimmäinen suomennos tuli vasta 1989 ja silloinkin yhteisniteenä Hiiriä ja ihmisiä -teoksen kanssa.

Kaupunkiin hyökätään verisesti ja äkillisesti. Hyökkääjät vaativat kaupungilta ja kaupunkilaisilta asioita ja luulevat saavansa ne muitta mutkitta. Mutta kaupunkilaiset ovat eri mieltä ja pormestari uskoo ihmisiä. Sodassa otetaan, vaaditaan ja varastetaan asioita henkien ohella kysymättä ja kyseenalaistamatta.

Mutta millä oikeudella tämä tehdään, se on hyvä kysymys, jonka Steinbeck on osannut kysyä. Ei ihme, että kirja oli kielletty. Miksi kansalaisten pitäisi vain suostua kaikkeen mitä vaaditaan? Ei tarvitse mennä sotatantereelle asti, jotta nykypäivänä joutuu kyseenalaistamaan ihmisoikeudet.

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...