Max Velthuijs: Sammakko ja muukalainen & Sammakkoa pelottaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tiedätkö sen tunteen, kun joku – yleensä tv-ohjelma tai elokuva – on jättänyt jälkeensä muiston jostakin mahtavasta ja sitten menee tekemään sen virheen, että palaa tuon pariin vuosia tai jopa vuosikymmeniä  myöhemmin? Niin, huonohan se sitten on, sellainen ajan hampaan purema. Mitä kirjoihin tulee tilanne on usein toinen, miltei päinvastainen. Lapsuuden kirjat ihastuttavat lukijaansa yhä edelleen, niiden magia ei huuhtoudu ajan virtaan.

Näinpä tartuin vähintäänkin innoissani Max Velthuijs’n Sammakko-kirjojen uusintapainoksiin mielessäni lapsuuteni hetket samaisten hahmojen parissa. Tai miltei samaisten; yhtä jäin nimittäin kaipaamaan, kun herra Miekkonen loistaa ainakin tässä teoskaksikossa poissaolollaan.

indexNiin tarinassa sammakosta ja muukalaisesta kuin sammakon pelostakin liikutaan klassisten lastenkirjateemojen ympärillä. Sammakkoa pelottaa on tarina yön oudoista äänistä sekä muista peloista ja ystävyyden voimasta voittaa nuo pelot yhdessä. Sammakko ja muukalainen sitä vastoin kertoo ennakkoluuloisten eläinten vaikeudesta ymmärtää erilaisuutta ja hyväksyä uutta ystävää osaksi elinpiiriään. Lopulta muukalainen kuitenkin löytää paikkansa ja sen jatkaessa jälleen matkaansa jättää se jälkeensä tyhjän kolon, lämpimiä muistoja muille eläimille tuosta ”saastaisen likaisesta, mutta kiltistä, nenäkkäästä, avuliaasta ja älykkäästä rotasta”.

Uudet, suuret Sammakko-kirjat sopivat mainiosti pienille kuuntelijoille. Yksinkertaisen selkeät kuvat ovat helposti hahmotettavissa ja tarinat kerrottu niin ikään nuorille korville sopivalla lyhyehköllä sekä ymmärrettävällä tavalla.

Voin suosittaa; uskon että tämän jo poisnukkuneen palkitun hollantilaistekijän maailmaan on lasten helppo hypätä yhä uudelleen ja uudelleen, vuosikymmenestä välittämättä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...