Frank Herbert: The Santaroga Barrier

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Santarogan laakso Kaliforniassa askarruttaa ulkopuolisia. Joukko yrityksiä hankki alueelta tiloja, perusti liikkeitä ja joutui sulkemaan ne pian, koska kukaan paikallinen ei ostanut niistä mitään. Laakson asukkaita ei vaivaa mielenterveyden ongelmat, alueella ei kuluteta tupakkaa juuri ollenkaan, alueen nuoret miehet eivät ole armeijakelpoisia vaan kärsivät oudoista allergisista reaktioista… siis kaikenlaista pientä outoa, jotka yhdessä tekevät Santarogasta silmiinpistävän.

Psykologi Gilbert Dasein lähetetään tekemään alueesta markkinatutkimusta ja selvittämään, mikä Santarogassa on niin outoa, mikä on tämä mystinen “Santarogan este”, joka estää ulkopuolisia hyödyntämästä aluetta. Hän ei ole ensimmäinen tutkija. Edellisille tutkijoille on vain käynyt ikäviä onnettomuuksia ennen tutkimusten valmistumista. Daseinilla on yksi etu puolellaan: hän tuntee paikallisia, sillä hänen opiskeluaikainen tyttöystävänsä Jenny on Santarogasta. Parin suhde kariutui kuitenkin siihen, kun Jenny halusi ehdottomasti palata Santarogaan, eikä Dasein ollut kiinnostunut muuttamisesta syrjäseudulle.

Santaroga osoittautuu pieneksi maalaisalueeksi, jonka asukkaat ovat hieman kummallisia ja varsin sulkeutuneita, jopa vihamielisiä ulkopuolisia kohtaan. Daseinille kuitenkin selviää, että kyse ei ole vain pienen paikkakunnan nurkkakuntaisuudesta, vaan santarogalaisia sitoo yhteen joku astetta synkempi salaisuus. Paikallisessa ruoassakin on jotain erikoista… Selitys on sen verran mystinen ja yliluonnollinen, että kirjan voi varovaisesti laskea tieteiskirjallisuudeksi.

Pinnallisesti The Santaroga Barrier on mielenkiintoinen mysteeri, jossa Dasein selvittää Santarogan erikoisuuksia — paikoin henkensä uhalla. Kirjaa voi ilmeisesti lukea myös syvemmällä tasolla. Daseinin nimi on suora viittaus Heideggerin kehittämään täälläolon käsitteeseen ja eräs olennainen elementti kirjassa on nimetty dasein-käsitettä hyödyntäneen Karl Jaspersin mukaan. Jaspersin työtä tuntevat saanevat kirjasta irti vielä enemmän, mutta muillekin The Santaroga Barrier toimii.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 196 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...