Frederik Pohl: Sapattivuosi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

“Voittoon on aina kaksi mahdollisuutta, Hake. Toinen mahdollisuus on päihittää vastustaja voimaan turvautuen. Toinen on kampata hänet salaa nurin. He yrittävät kampata meidät nurin. Mistä luulet energiapulan tässä maassa johtuvan?”

Hake on unitaaripastori H. Hornswell Hake, tuttavien kesken Horny, joka tempaistaan aivan sattumalta mukaan viileään sotaan. Kylmää sotaa ei ole, on vain viileä, salainen sota. Horny rekrytoidaan salaiseen palvelukseen, koska hän on syntynyt Lähi-Idässä, mutta ei kuitenkaan ole arabi tai juutalainen. Vastineeksi Hornylle luvataan tuhdisti pastorin palkkaa suurempi palkkio.

Ensimmäinen tehtävä on yllättävä: Horny lähetetään kiertämään Eurooppaa lapsilauman kanssa. Matka vaikuttaa koululaisten retkeltä, mutta sen salaisena tarkoituksena on edistää lemmikkiteollisuutta ja silkkiapinoiden vientiä Eurooppaan jakamalla matkan varrella apinoita lahjaksi. Horny ei kuitenkaan tiedä, että matkalla on toinen, vielä katalampi ja salaisempi tarkoitus.

Horny sekaantuu tahtomattaan maailmanpolitiikan kiemuroihin ja viileään sotaan, jossa vastapuolta kampitetaan mitä ovelimmilla salajuonilla. Horny vaikuttaa hivenen selkärangattomalta kaverilta, eikä ole mikään erityisen miellyttävä päähenkilö. Kirjan mielenkiinto piileekin lähinnä sen kuvaamassa maailmanjärjestyksessä.

Parista novellista tai pienoisromaanista koottu kirja on varsin lyhyt, alle 200 sivua, ja loppuu kuin seinään. Tästä olisi ollut helppo jatkaa. Kirjassa on kuitenkin puutteensa, joiden vuoksi on ehkä ihan hyvä, että se loppuu ajoissa. Sapattivuosi viihdyttää aikansa hyvän ideansa vuoksi, mutta ehkä tästä viileän sodan ajatuksesta olisi saanut kirjoitettua vielä vetävämmänkin kirjan.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...