Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Siivoojan käsikirja

Osta kirja itsellesi

Lucia Berlin (1936–2004) oli amerikkalainen kirjailija ja kirjallisuuden opettaja, joka kirjoitti vähänlaisesti ja pelkästään novelleja. Elinaikanaan Berlin nautti pientä, mutta tasaista suosiota, mutta varsinainen menestys antoi odottaa itseään. Vuonna 2015 ilmestyi tämä Stephen Emersonin toimittama novellikokoelma, joka teki Berlinistä kuuman nimen ja nyt Berliniä on saatu myös suomeksi.

Kannattaa lukea. Berlin eli monipuolisen, levottoman elämän, johon kuului niin alkoholismia, yksinhuoltajuutta kuin sekalaisten töiden tekemistä eri puolilla Yhdysvaltoja, ja se näkyy. Olisi helppo luokitella tämä omaelämäkerralliseksi, koska vaikuttaa ilmeiseltä, että novellit perustuvat Berlinin omaan elämään – onhan päähenkilön nimikin useimmissa Lucia.

Ehkä se olisi kuitenkin liian helppo ratkaisu. Selvää kuitenkin on, että omasta elämästään Berlin on ammentanut paljon novelleihinsa ja novelleissa tuntuu vahvasti eletty elämä – niissä on niin kummallisia käänteitä, ettei sellaista oikein voi keksiä. Näiden asioiden on täytynyt tapahtua oikeasti, jos niitä vähän onkin väritetty paremman tarinan aikaansaamiseksi.

Kokoelmassa on noin puolet alkuperäisestä A Manual for Cleaning Women -kokoelmasta, joten tätä iloa on odotettavissa vielä lisää. Suosittelen lämpimästi kaikille elämänmakuisen kirjallisuuden ystäville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...