Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Siivoojan käsikirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lucia Berlin (1936–2004) oli amerikkalainen kirjailija ja kirjallisuuden opettaja, joka kirjoitti vähänlaisesti ja pelkästään novelleja. Elinaikanaan Berlin nautti pientä, mutta tasaista suosiota, mutta varsinainen menestys antoi odottaa itseään. Vuonna 2015 ilmestyi tämä Stephen Emersonin toimittama novellikokoelma, joka teki Berlinistä kuuman nimen ja nyt Berliniä on saatu myös suomeksi.

Kannattaa lukea. Berlin eli monipuolisen, levottoman elämän, johon kuului niin alkoholismia, yksinhuoltajuutta kuin sekalaisten töiden tekemistä eri puolilla Yhdysvaltoja, ja se näkyy. Olisi helppo luokitella tämä omaelämäkerralliseksi, koska vaikuttaa ilmeiseltä, että novellit perustuvat Berlinin omaan elämään – onhan päähenkilön nimikin useimmissa Lucia.

Ehkä se olisi kuitenkin liian helppo ratkaisu. Selvää kuitenkin on, että omasta elämästään Berlin on ammentanut paljon novelleihinsa ja novelleissa tuntuu vahvasti eletty elämä – niissä on niin kummallisia käänteitä, ettei sellaista oikein voi keksiä. Näiden asioiden on täytynyt tapahtua oikeasti, jos niitä vähän onkin väritetty paremman tarinan aikaansaamiseksi.

Kokoelmassa on noin puolet alkuperäisestä A Manual for Cleaning Women -kokoelmasta, joten tätä iloa on odotettavissa vielä lisää. Suosittelen lämpimästi kaikille elämänmakuisen kirjallisuuden ystäville.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...