Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar

Sokeriplantaasin valtiatar

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ensivaikutelma Sokeriplantaasin valtiattaresta ei ollut kummoinen: ensi alkuun tämä vaikutti vähän turhankin viihteelliseltä ja kepeältä. Mitäpä minä seksikohtauksia vastustaisin, mutta kirjan alun lesbo- ja twincest-kohtaukset yllättivät silti. Se puoli kirjasta jäi kuitenkin paljon vähemmälle, kun tarina pääsi varsinaiseen asiaan eli kun kirjan päähenkilö, espanjalainen ylimystöperheen tytär Ana, onnistuu hankkiutumaan naimisiin miehen kanssa, jonka myötä hän pääsee uuteen maailmaan Puerto Ricoon emännöimään sokeriplantaasia.

Elämä rapistuneella sokeriplantaasilla on vaikeaa ja luvassa on monenlaisia vastoinkäymisiä. Työvoimaa on liian vähän ja se on huonoa, maata on liikaa työntekijöihin nähden, laitteistot ja koneet ovat huonokuntoisia ja vanhentuneita, alue on todella syrjäinen ja niin edelleen – on suoranainen ihme, että mitään ylipäätään saadaan aikaiseksi. Analla on kuitenkin taistelutahtoa ja intohimoa taistella vastoinkäymisiä vastaan.

Siitä tässä kirjassa on kyse: Anan sortumattomasta sisusta ja tahdosta. Siirtomaa-aikainen Puerto Rico lyö plantaasia taudeilla, hurrikaaneilla ja orjakapinoilla, mutta Ana vain sinnittelee, koska hän on halunnut esivanhempiensa tapaan seikkailla ja olla jotain muuta kuin yläluokkaisen naisen ahtaan elämäntavan vanki. Selviytyminen on mahdollista, mutta maksettava hinta on kova.

Sokeriplantaasin valtiatar pyörii myös orjuus- ja siirtomaakysymysten ympärillä. Sokeria tuotetaan orjatyövoimalla, se on itsestäänselvyys, jota plantaasinpitäjät eivät kyseenalaista. Muut kyllä kyseenalaistavat ja kun alueen muista maista alkaa kantautua viestiä orjien vapautumisesta, ja viimeistään Yhdysvaltojen sisällissodan päätyttyä, paine orjuudesta luopumiseen kasvaa. Toisena juonteena on asema Espanjan siirtomaana: emämaa ei juuri siirtomaahansa panosta, mutta riistää veroja minkä ehtii.

Tavallaan Sokeriplantaasin valtiatar on aika kevyttä viihdettä, mutta historiallinen aihe ja siihen liittyvät yhteiskunnalliset ja sukupuolirooleihin liittyvät kysymykset tuovat kirjalle mukavasti lisäarvoa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...