Hugo Pratt: Somalian mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Luutnantti Abel Robinsonin partio löytää luutnantti Spearin miehineen surmattuina aavikkolinnakkeesta Somalian ja Etiopian rajamailta. Ruumiin luota löytyneen viestin perusteella surmatyön takana olisi ollut kapinallispäällikkö Mad Mullah, mikä kuulostaa oudolta, sillä hänen tiedetään kuolleen aiemmin. Helteisellä aavikolla taivaanrantaan ilmestyy kamelinajaja, joka alkaa ampua kohti Robinsonin partiota. Pian Robinson on eksyksissä hiekkamyrskyssä, eikä voi enää olla varma siitä, onko kaikki mitä hän näkee totta vai houretta.

Hugo Pratt on kiistatta yksi seikkailusarjakuvan suurista. Parhaiten hänet tunnetaan meillä Corto Maltese -sarjastaan, mutta teki hän uransa aikana muutakin. Somalian mies kuuluu 30-osaiseen Mies ja seikkailu -sarjaan, jonka jokainen osa on itsenäinen tarina — nimensä mukaisesti miehestä ja hänen kokemastaan seikkailusta. Hugo Pratt piirsi vuosina 1976–1980 ilmestyneen sarjan albumeista neljä.

Somalian mies sekoittaa taitavasti myyttisiä aineksia 1920-luvun brittti-imperialistisiin sotatoimiin. Raamatullisia viittauksia tulvillaan olevassa seikkailussa Abel Robinson tapaa muutkin luomiskertomuksen henkilöt: veli Kain, isä Adam ja äiti Eeva lumoavat Eedenin puutarhassa ja koettavat houkutella Abelia loikkaamaan kapinallisten puolelle.

Upeasti piirretty albumi on sarjakuvakerronnan juhlaa. Corto Maltesea lukeneille Prattin kynänjälki ja kerrontatapa ovat helposti tunnistettavia. Verrattain vähäisillä yksityiskohdilla hän luo maagisen tunnelman, jossa lukijakaan ei enää voi lopulta olla varma kaikesta näkemästään ja kokemastaan. Albumin lopussa tarina on kerrottu, mutta kysymykset jäävät. Somalian mies on hieno sarjakuva, jota kelpaa suositella.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...