Tillie Walden: Spinning

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Taito- ja muodostelmaluistelu oli suuri osa yhdysvaltalaisen Tillie Waldenin elämää kahdentoista vuoden ajan. Sarjakuvamuistelmassaan Walden palaa nuoruusvuosiinsa, jossa kaikki pyöri luistelun ympärillä. Tästä huolimatta olisi väärin sanoa, että muistelmien aiheena on taitoluistelu itsessään. Pikemminkin sarjakuva käsittelee nuoruuden hankalaa etsikkoaikaa, omien halujen ja persoonan löytymistä. Heti kirjan alussa on nimittäin selvää, että luistelu ei ollut Waldenille mikään suuri rakkaus, siitä irti pyristeleminen ei silti ollut helppo prosessi.

Waldenin lapsuuteen kuului monlle tuttuja ongelmia: muuttaminen uuteen kaupunkiin, koulukiusaaminen, ujous, kaapista ulostulo ja etäinen suhde omaan äitiin. Vaikka vuonna 1996 syntynyt Walden on edelleen varsin nuori tekijä, kykenee hän silti käsittelemään lapsuuttaan yllättävällä kypsyydellä. Asioita ei ylidramatisoida tai liiallisesti alleviivata, draama syntyy pienistä eleistä ja sanoista. Sarjakuvan saama Eisner-voitto vuoden 2018 parhaana todellisuuteen perustuvana sarjakuvana on ehdottomasti ansaittu.

Waldenin piirustustyyli on yhtälailla harkittua ja vähäeleistä. Pääasiallisesti yksivärisessä sarjakuvassa käytetään keltaista tehosteväriä vain muutamissa harkituissa kohtauksissa, ratkaisu toimii hienosti.

Spinning on lyhyesti erinomainen kasvukertomus, joka toimii hienosti myös laajemmalle yleisölle kuin pelkästään lajin ystäville.

Waldenin vähäeleinen piirustustyyli tukee kerrontaa hienosti.
close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...