Sakari Kainulainen ja Juho Saari (toim.): Suomalainen vanki : Arjen rakenteet ja elämänlaatu vankilassa

Suomalainen vanki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Toistakymmentä ansioitunutta ja kokenutta tohtoria on hypännyt mukavuusalueeltaan heille vieraalle kentälle tutkimaan, kartoittamaan ja analysoimaan vankien arjen rakenteita ja elämänlaatua. Suomalainen vanki -teos kertoo tutkimusprosessien etenemisen ja kokoaa saadut tulokset.

Mukana tutkimuksessa on 11 vankilaa ja 443 vankia. Kysymyslomakkein tutkitaan muun muassa vankien elämän tyytyväisyyttä, terveyttä, yksinäisyyttä, statusta, luottamussuhteita, turvallisuutta sekä sosiaalisen osallisuuden ja tuen yhteyttä elämänlaatuun. Kukin tutkija omalla lohkollaan pysyen.

Päästään kirjassa aivan yksityiskohtaisiinkin tietoihin ja asioihin, kuten kuntoutukseen ja terveyteen liittyviin vankien heikkokuntoisiin hampaisiin, perustuslain vastaisiin tupakanpolton rajoituksiin (6 tupakkaa päivässä) ja niin edelleen.

Dosentti Juho Saari yhdistää lopuksi teemat osaksi huono-osaisuustutkimusta ja tekee tulevaisuuteen katsovan yhteenvedon sekä pohtii tutkimuksen aukkokohtia. Saari:

“Tutkijoiden tulee sopeuttaa tieteellinen kunnianhimonsa vastaajien toimintakykyyn, arvoihin ja intresseihin.

Tutkijat huomaavat huono-osaisten vastaajien varauksellisuuden, epäilevyyden kuin myös pitkien kysymyslomakkeiden täyttämisvaikeuden. Kohdennettu kyselylomake on kysymysmäärältään vain noin kolmannes normaalista. Käytetty VASORA-lomake (Vankila – sosiaalisen yhteisön rakenne -tutkimushanke) osoittautui toimivaksi suljetussa laitoksessa.

Kirja ‘soveltuu kurssikirjaksi ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin’. Siinä kirjan tavoite. Eli asiallisen puisevaa, siis. Silti kelpo luettavaa.

PS.

Minulla kävi tutkimusten luotettavuudesta mielessä vankiloissa lusineen Janne Ranisen kirjassaan Selliläppää vankilassa kuvailu kyselytutkimuksesta, johon ei tahtonut löytyä vastaajia. Kunnes vankilan apulaisjohtaja lupasi palkkioksi kokista. Nyt tarvittiin lisäpäivä, sillä osallistujia tuli pilvin pimein:

“Apulaisjohtaja pääsi ylpeänä luovuttamaan tutkijalle peräti 250 vastauslomaketta. Harmi vain että suurin osa kirjekuorista sisälsi tyhjiä vastauslomakkeita tai niissä oli nippu muita papereita.”

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...