Zachris Topelius: Talvi-iltain tarinoita 1

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Luen Topeliuksen Talvi-iltain tarinoita e-kirjoina Project Gutenbergin julkaisuina, eli jaettuna viiteen osaan. Tähän ensimmäiseen osaan ovat siten päätyneet tarinat Kuninkaan hansikas ja Linnaisten kartanon viheriä kamari, joista kumpikin on joskus julkaistu itsekseenkin. Jälkimmäinen lienee silti tunnetumpi, jos ei muuten niin Valentin Vaalan vuonna 1945 ilmestyneen elokuvan vuoksi.

Kuninkaan hansikas kertoo Kustaa III:n sotaretkistä Suomessa. Kustaa III:n sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä 1780-luvun lopussa ja päättyi Värälän rauhaan ilman varsinaista voittajaa. Sodan melskeissä sattui myös Anjalan liittona tunnettu upseerikapina, jonka käänteisiin tämäkin tarina viitannee. Kovin ylevästi tässä puikkelehditaan sodan käänteissä, suurimpana kysymyksenä se, onko uskollinen kuninkaalle vai Suomen itsenäisyyttä ajavalle Sprengtportenille.

Kirjan sankari, nuori sotamies Lennart Croneld, pääsee kuninkaan lähelle ja ansioituu oikeamielisyytensä ja ylväytensä vuoksi. Siinä sivussa selostetaan sotatapahtumia Topeliuksen kiekuraiseen tyyliin lähes kyllästymiseen asti. Tarinassa olisi hivenen tiivistämisen varaa ja melko yksioikoinen juttu tämä on, harmaan sävyjä ei juuri tunneta, mutta loppu varsinkin oli mielenkiintoinen.

Linnaisten kartanon viheriä kamari taas kertoo Linnaisten kartanosta ja sen isännästä paroni Littowista, joka kutsuu arkkitehdin uudistamaan kartanoaan. Kartanon viheriä kamari tunnetaan kummitteluistaan ja sinnehän arkkitehti tietysti joutuu heti ensialkuun yöpymään – ja kohtaamaan tietysti heti kummittelun. Melkoinen fantasiatarina, siis.

Siinä sivussa pyörii sitten arkisempia asioita, kuten erinäisten tahojen romanttisia pyrkimyksiä kartanon kauniita tyttäriä kohtaan. Vahvaa paatosta saadaan myös aatelisten Littowien ja aatelittoman, mutta muuten hienon miehen arkkitehti Lithaun välisestä hankauksesta. Kyllä aatelitonkin voi olla hyvä mies, tuntuu olevan Topeliuksen edistyksellinen kanta.

Linnaisten kartanon viheriä kamari on selvästi vauhdikkaampi ja kiinnostavampi tarina, eli jos Kuninkaan hansikas puulta tuntuisikin, kannattaa tälle toisellekin tarinalle antaa tilaisuus. Tämän kirjan saa ilmaisena e-kirjana Project Gutenbergistä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...