Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa

Tästä kaikki alkaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Salla Simukka (s. 1981) on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran nuortenkirjailijana. Nyt uusin romaani Tästä kaikki alkaa on Simukan ensimmäinen, joka on suunnattu aikuislukijoille. Ensimmäinen oma romaani, ainakin – johan vuonna 2019 ilmestyi Siri Kolun kanssa kirjoitettu Kontakti.

Tästä kaikki alkaa kertoo Novasta, joka on muuttanut puolisonsa Islan kanssa unelmataloon metsän keskelle. Talokaupat eivät kuitenkaan riitä pelastamaan hiipuvaa suhdetta: Novalle ja Islalle tulee ero vain puoli vuotta muuton jälkeen. Pariskunta jää kuitenkin toistaiseksi asumaan taloon. Isla haluaa edistää väitöskirjaansa ja Novallakin on kuvitustöitä tehtävänä. Ei siis ole mitään syytä kiirehtiä talon myymistä. Isla vaikuttaa muutenkin jotenkin haluttomalta keskustelemaan erosta ja muutenkin välinpitämättömältä.

Isla jatkoi lehden lukemista rauhassa. Vielä yöllä hän oli ollut itkevä ihmisraunio, joka oli välillä nyyhkyttänyt niin, että Nova oli pelännyt, saisiko hän henkeä. Vaikka ero oli ollut yhteinen päätös, Isla oli heistä kahdesta murtunut sen lopullisuuden alla enemmän. Nyt yön tunnekuohusta ei näkynyt enää jälkeäkään.

Nova alkaa eron jälkimainingeissa työstää uutta kuvitustyötä. Hän on saanut apurahan suomalaisten kummitustarinoiden kokoelman kuvittamiseen ja voi sen turvin käyttää työhön enemmän aikaa ja tehdä kuvia vaivalloisesti etsaamalla. Kummitustarinoiden käänteet vain alkavat läikkyä yli Novan omaan elämään: hedelmät homehtuvat keittiössä odottamattoman nopeasti, koti kuhisee koisia, leivänpaahdin syttyy palamaan itsestään. Mitä oikein tapahtuu?

Tästä kaikki alkaa ei ole varsinaisesti kauhuromaani; se vain käyttää kauhukirjallisuuden keinoja tarinansa kertomiseen. Tunnelma on painostava. Mieleen tulee Akseli Heikkilän Veteen syntyneet, joka niin ikään leijailee jossain kauhun rajamailla, olematta suoraan genrekirjallisuutta. Varsinaisesti Tästä kaikki alkaa kertoo parisuhteesta, sen lopusta ja erilaisista suruista. Kirjan ytimessä on sen kahdeksas luku, jossa Nova käy läpi elämänsä seitsemän suurta surua. Koen, että tähän lukuun kiteytyy paljolti se, mitä kirja haluaa sanoa. Tämä on kirja Novasta ja Novan tuntemuksista: Isla jää täysin taka-alalle, varsin haaleaksi hahmoksi, mutta sillekin on lopulta selityksensä.

Rajanveto nuorten aikuisten kirjallisuuden ja aikuisten romaanien välillä on häilyvää. Tässä on paljon sitä hyvää, mitä tuoreessa nuortenkirjallisuudessa on totuttu näkemään: teoksessa on luontevaa sateenkaarevuutta ja ilmastonmuutos nousee kuin itsestään ilmeiseksi, ohittamattomaksi osaksi tarinan maailmaa, vaikka ei sinänsä merkittävässä osassa olekaan.

Tästä kaikki alkaa on oikein mainio kauhutunnelmainen erotarina. Salla Simukan romaanien parissa viihtyneet nauttivat varmasti tästäkin. Julkaisu näin syksyä vasten on se ilmeinen ajankohta tällaiselle kirjalle, sen verran hyvin kirjan synkät käänteet pimeneviin syysiltoihin istuvat.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...