Salla Simukka ja käsityskyvyn ylittävät asiat

Mikko – 13.10.2022

Salla Simukka on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita, jonka Lumikki-trilogia on Suomen kirjallisuuden käännetyimpiä teoksia. Nyt nuortenkirjoistaan tunnettu Simukka on julkaissut ensimmäisen oman aikuisille suunnatun teoksensa. Tästä kaikki alkaa on parisuhteen ruumiinavaus, kauhuelementtejä hyödyntävä romaani ihmissuhteen päätöksestä.

Haastattelin Simukkaa sähköpostitse lokakuussa 2022.

Tästä kaikki alkaa
Salla Simukka
Kuva: Outi Puhakka / Tammi

Mistä Tästä kaikki alkaa sai alkunsa? Mitä kysymyksiä halusit kirjalla käsitellä?

Kirja sai alkunsa oikeastaan kahdesta asiasta. Toinen oli painajaisunet, joiden käsittely kiinnosti minua. Toinen oli kirjan nimenäkin oleva lause “Tästä kaikki alkaa”, joka alkoi toistua mielessäni uhkaavana. Tiesin, että minun pitäisi jollain tavalla kirjoittaa siitä.

Näiden alkuideoiden ympärille alkoi kehräytyä kysymyksiä surusta, erosta, kuolemasta ja kaikesta sellaisesta, jolle on vaikea löytää sanoja. Kirja on niiden sanojen etsintää.

Millaista kirjan kirjoittaminen oli? Mikä oli helppoa, mikä vaikeaa?

Vaikka kirja on sivumäärällisesti pieni, jopa pienoisromaaniksi sitä voisi kutsua, sen kirjoittaminen tuntui välillä suurelta ja raskaalta möhkäleeltä, koska aiheet olivat niin synkkiä. Kirjoittamisessa oli pakko pitää paljon taukoja ja tehdä jotain aivan muuta, ettei olisi hukkunut kirjan maailmaan. Helpointa oli ehkä kirjoittaa kirjan sisällä olevia pieniä aavetarinoita, sillä ne olivat hallittavissa olevan lyhyitä ja kerrontamuodoltaan lähellä kansantarinoita.

Onko jotain yllättävää, mikä on vaikuttanut kirjoittamiseesi?

Tästä kaikki alkaa on pandemian aikana kirjoitettu kirja ja vaikka en missään nimessä pidä sitä pandemiaromaanina, kirjan sivuille on varmasti heijastunut jotain siitä ahdistuksesta ja pelosta, minkä kanssa riskiryhmäläisenä on joutunut elämään.

Tämä oli ensimmäinen oma aikuisille suunnattu romaanisi. Oliko sen kirjoittaminen jotenkin erilaista kuin nuortenkirjojen kirjoittaminen? Raja etenkin nuorten aikuisten ja aikuisten kirjojen välillä on aika häilyvä, miten kirjoittajalle näkyy se, kenelle kirjoitetaan?

Sinänsä itse kirjoittaminen ei ollut kovin erilaista. Ajattelen eron ennen kaikkea päähenkilöiden kautta. Koska halusin kirjoittaa aikuisten, pitkään jo yhdessä olleiden ihmisten erosta, oli selvää, etteivät he voisi olla 17-vuotiaita. Nelikymppisten päähenkilöiden mukana kirjaan tulivat heidän elämänkokemuksensa ja taakkansa, jotka ovat toisenlaisia kuin nuorilla ihmisillä.

Entä rajanveto yleisen kaunokirjallisuuden ja kauhukirjallisuuden välillä? Miten se kirjailijalle näyttäytyy? Akseli Heikkilä – jonka kirjojen kanssa koen kirjallasi olevan jonkun verran yhteistä – kertoi haastattelussa kustannustoimittajan kuvailleen teoksiaan niin, että “Veteen syntyneet on kaunokirjallinen kirja genrevaikutteilla, Hiljainen vieras on kauhuromaani kaunokirjallisilla sävyillä”. Kumpi luonnehdinta istuu mielestäsi paremmin Tästä kaikki alkaa -romaanille?

Luulen, että kumpikin luonnehdinta sopii tälle romaanille, vähän lukijasta ja hänen odotuksistaan ja lukutavastaan riippuen. Toisille varmaan painottuvat enemmän kirjan kauhuelementit, toisille taas parisuhteen ja eron kuvaus, joillekin ehkä teoksen rakenne.

En koskaan kirjoita jotain tiettyä genreä vain genren takia, vaan sen takia, mitä genrellä voi käsitellä ja kertoa. Minulle kauhu on tapa kertoa siitä, mille voisi olla realistisessa proosassa mahdoton löytää sanoja. Asioista, jotka jollain lailla ylittävät käsityskyvyn. 

Kirjan lopussa lukijalle jää avoimeksi, mitä tapahtui. Entäs kirjailijalle? Tiedätkö itse, mitä todella tapahtui, vai onko se mysteeri sinullekin?

Minulla on itselläni pari tulkintaa kirjan lopusta. Eräs tulkinnoistani on hyvin konkreettinen ja siihen on löydettävissä vihjeitä alusta lähtien. Mutta kirjaa voi lukea myös hyvin symbolisena kertomuksena. Ja jokaisen lukijan tulkinta on tietenkin se oikea juuri hänelle.

Onko jotain, mitä haluaisit Kirjavinkkien lukijoille suositella juuri nyt?

Suosittelen J. S. Meresmaan säeromaanitrilogian päätösosaa Kerberos, Netflixissä olevaa kauhusarjaa Midnight Mass ja paperikirjeiden kirjoittamista hämärinä iltoina.


Salla Simukan kirjat Kirjavinkeissä. Poimintoja arvioimistamme kirjoista:

Punainen kuin veri
Lukitut
Sammuta valot!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.