Naomi Novik: Kuninkaan lohikäärme

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Englannin laivaston kapteeni Will Laurence päihittää ranskalaisen frigatin taistelussa ja saa komean saaliin: lohikäärmeen munan. Laurencen alus vain on viikkojen päästä lähimmästä satamasta ja muna kuoriutuu pian. Kun lohikäärme kesytetään, se kiintyy vain ja ainoastaan ensimmäiseen isäntäänsä. Lohikäärmeen isäntä taas joutuu luopumaan urastaan, perheestään, kaikesta muusta paitsi lohikäärmeestä.

Laivan upseerit arpovat keskuudestaan lohikäärmeelle isännän, mutta Laurencehan Temeraire-lohikäärmeen isännäksi päätyy. Nousujohteinen ura laivastossa päättyy siihen, hyvästit heitetään vaimoehdokkaalle ja Will joutuu Temerairen kanssa aivan uudenlaiseen maailmaan karskien lohikäärmelentäjien keskuudessa. Armeijakoulutusromaanien kliseitä lähennellään, mutta väliäkös tuolla.

Napoleonin sotiin sijoittuva romaani on laadukasta viihdettä: kevyt ja nopealukuinen, fiksu ja koskettava. Mieleen tulee Jonathan Strange ja Mr. Norrell, mutta Kuninkaan lohikäärme on vauhdikkaampaa ja kevyempää luettavaa. Kirjan henkilöhahmot ovat varsinkin ihastuttavia: Will Laurence on jäykkä ja muodollinen yläluokkaisessa brittiläisyydessään, Temeraire taas fantastisen älykäs, utelias ja viehättävä.

Suomeksi sarjasta on saatu ensimmäinen osa, ja arvelen, että kakkososan odottelijoita riittää. Itse laitoin Throne of Jaden välittömästi tilaukseen, kolmas osa Black Powder War odottaakin jo hyllyssä. Tämänkin kirjan kohdalla on muuten harrastettu hämmentävää nimenvaihtelua: Englannissa kirja on Temeraire, Yhdysvalloissa His Majesty’s Dragon (suomennoksen nimi on tietysti viittaus Kuninkaan mies -kirjaan). Peter Jacksonilla on teoksen elokuvaoikeudet; sitäkin voi odottaa mielenkiinnolla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...