Naomi Novik: Kuninkaan lohikäärme

Osta kirja itsellesi

Englannin laivaston kapteeni Will Laurence päihittää ranskalaisen frigatin taistelussa ja saa komean saaliin: lohikäärmeen munan. Laurencen alus vain on viikkojen päästä lähimmästä satamasta ja muna kuoriutuu pian. Kun lohikäärme kesytetään, se kiintyy vain ja ainoastaan ensimmäiseen isäntäänsä. Lohikäärmeen isäntä taas joutuu luopumaan urastaan, perheestään, kaikesta muusta paitsi lohikäärmeestä.

Laivan upseerit arpovat keskuudestaan lohikäärmeelle isännän, mutta Laurencehan Temeraire-lohikäärmeen isännäksi päätyy. Nousujohteinen ura laivastossa päättyy siihen, hyvästit heitetään vaimoehdokkaalle ja Will joutuu Temerairen kanssa aivan uudenlaiseen maailmaan karskien lohikäärmelentäjien keskuudessa. Armeijakoulutusromaanien kliseitä lähennellään, mutta väliäkös tuolla.

Napoleonin sotiin sijoittuva romaani on laadukasta viihdettä: kevyt ja nopealukuinen, fiksu ja koskettava. Mieleen tulee Jonathan Strange ja Mr. Norrell, mutta Kuninkaan lohikäärme on vauhdikkaampaa ja kevyempää luettavaa. Kirjan henkilöhahmot ovat varsinkin ihastuttavia: Will Laurence on jäykkä ja muodollinen yläluokkaisessa brittiläisyydessään, Temeraire taas fantastisen älykäs, utelias ja viehättävä.

Suomeksi sarjasta on saatu ensimmäinen osa, ja arvelen, että kakkososan odottelijoita riittää. Itse laitoin Throne of Jaden välittömästi tilaukseen, kolmas osa Black Powder War odottaakin jo hyllyssä. Tämänkin kirjan kohdalla on muuten harrastettu hämmentävää nimenvaihtelua: Englannissa kirja on Temeraire, Yhdysvalloissa His Majesty’s Dragon (suomennoksen nimi on tietysti viittaus Kuninkaan mies -kirjaan). Peter Jacksonilla on teoksen elokuvaoikeudet; sitäkin voi odottaa mielenkiinnolla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Sivun 50 paikkeilla oli pakko lopettaa – Novikin kirjoitustyyli on mielestäni töksähtelevää, ja päähenkilöt Laurence ja Temeraire latteita. Tuli todella vahvasti mieleen Douglas Nilesin sahajauhonmakuinen Dragonlance-trilogia Solamnian nousu, joka oli pakko lukea arvostelutarkoituksessa.

    Olenko ennakkoluuloinen Novikin tietokonepelikäsikirjoittaja-taustan takia? Vai olisiko pitänyt pitää vähän väliä Hobbin Dragon Havenin pursuavan kerronnan ja täysin erilaisten lohikäärmeiden ja Temerairen välillä? Saankohan koskaan tietää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...