Roxana Shirazi: The Last Living Slut : Born in Iran, Bred Backstage

Last Living Slut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

The Last Living Slut on omaelämäkerrallinen teos, joka kertoo Roxana Shirazin lapsuudesta Iranissa, teini-iästä Iso-Britanniaan saapuneena pakolaisena, ja myöhemmästä elämästä rocktähtiä jahtaavana bändärinä. Teos on kuin modernisoitu, rajumpi versio Pamela des Barresin kirjasta Kuumana bändiin – bändärin tunnustukset, ja sisältää niin runsaasti rajuja yksityiskohtia, ettei heikkohermoisten tai tiukkapipoisten lukijoiden kannata tähän kirjaan tarttua.

Tarina alkaa kohtauksella Mötley Cruen takahuoneessa, jossa Shirazi ilmoittaa tahtovansa naida koko bändiä. Sama tahti jatkuu läpi koko kirjan: Shirazi käy läpi tusinoittain muusikoita muutamalla eri mantereella, ja koko ajan rokki raikaa, viina virtaa, ja huumeitakin riittää. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä kohuun pyrkivä raju muistelma, vaan Shirazi todella osaa kirjoittaa. Hänen käyttämänsä kieli on taitavaa, samanaikaisesti raakaa ja runollista.

Toisin kuin monet saattaisivat bändäri-sanan perusteella kuvitella, Shirazi ei todellakaan ole mikään aivoton bimbo. Kaukana siitä! Esimerkiksi esipuheessa naistutkimuksensa lukenut kirjailija käsittelee kiinnostavasti ajatuksiaan kirjan nimessäkin esiintyvästä sanasta slut, lutka. Elämme yhä maailmassa, jossa paljon seksiä harrastava mies on ori, mutta paljon seksiä harrastava nainen lutka. Shirazi hyökkää tätä jakoa vastaan ja sanookin tahtovansa haltuunottaa loukkaavaksi tarkoitetun termin.

Shirazin aika bändärinä ei kuitenkaan ole aina pelkkää rajua seksiä ja hauskanpitoa, vaan surujakin riittää. Hän muun muassa rakastuu, vaikka niin ei pitänyt käydä. Tuskallisen petoksen ja abortin jälkeen Shirazi kärsii myös post-traumaattisesta stressistä ja joutuu hakeutumaan hoitoon. Hän ei kuitenkaan anna arvostelijoille mahdollisuutta syyttää kärsimyksistään tapaa, jolla toteutti seksuaalisuuttaan: “It wasn’t the sex, it was the love.”

Kirjan lopussa Shirazi ottaa etäisyyttä rockmaailmaan ja matkustaa lepäämään lapsuutensa maisemiin Iraniin. Entisen elämän ja entisen itsen hylkäämisestä muutoksessa ei kuitenkaan ole kyse – lentokoneessa Shirazilla on yllään perinteinen, kokomusta kaapu… mutta sen alla ei pikkuhousuja.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...