Yrjö Larmola: Tinasotilas : käteen mahtuvaa historiaa

Osta kirja itsellesi

Tässäpä on kirja, jota on todellakin ilo lukea. Pieni teos kätkee sisäänsä intohimoa ja asialleen omistautuneen kirjoittajan. Yrjö Larmola kirjoittaa tinasotilaista, pienistä harmittomista esineistä, lasten leluista, innostuneella vakavuudella. Ja miksi ei kirjoittaisi? Leikkiminen on tärkeää, historiallisten leikkien ja lelujen tallentaminen jälkipolville vakava tehtävä ja tinasotilaat yksinkertaisesti kiehtova aihe.

Kirja alkaa yleisellä esityksellä tinasotilaiden historiasta, erilaisista tinasotilaista, siitä miten tinasotilailla leikittiin – ote on historiallinen, mutta henkilökohtainen. Sivutaanpa univormujenkin historiaa. Asia ei ole erityisen syvällistä, mutta silti mielenkiintoista ja yleisselvitys asiasta on toki tarpeen, sillä tinasotilaat ovat nykyään harvinainen lelu – minullekin, suunnilleen kolmikymppiselle, tutumpia ovat massoittain käytetyt muovisotilaat ja toisaalta roolipeliminiatyyrit.

Kirjan loppuosa on toisenlaista asiaa: Larmola esittelee kokoelmistaan löytyviä tinasotilaita ja kertoo niiden historiallista taustaa. Larmola tuntee historiaa ja kertoilee tinasotilaiden esikuvista hauskoja ja kiinnostavia juttuja. Tällaista on elävä historianopetus. Tinasotilaita kelpaa ihastella.

Pieni kirjahan tämä on, luin itse teoksen parilla bussimatkalla, mutta välillä on mukava nauttia kevyitä välipaloja. Kepeydestään huolimatta kirjasta voi oppia yhtä jos toista. Minä opin sen, että miesten takin hihassa on napit siksi, ettei takin käyttäjä pyyhkisi nenäänsä hihaan. Sitten jos sattuu niin, että aseesta ovat luodit loppu, ylimääräiset napit voi vielä ampua. Käytännöllistä!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...