Taneli Viljanen: Toisto

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Toisto kertoo Helsingissä asuvasta, graduaan kirjoittavasta opiskelijasta, Markuksesta ja hänen ystävistään. Tuttujen ja tunnistettavien tapahtumien keskelle lomittuu unenomaisia näkyjä ja surrealistisia kohtaamisia. Myös Helsinki kaupunkina näyttää pahaenteiset ja tuntemattomat puolensa. Öisellä Kauppatorilla tapahtuu jotain sanoinkuvaamatonta. Markus kokee monta väkivaltaista kuolemaa saman miehen käsissä. Yrittäessään selvittää muukalaisen henkilöllisyyttä Markus ajautuu keskelle toistuvia, hämmentäviä tapahtumia ja tilanteita.

Kirjailijalla on selkeät esikuvansa, ainakin Bunuelin tunnistaa lähes sanasta sanaan. Toisaalta tämä vaeltaminen öisessä kaupungissa, kuoleminen neljä kertaa sekä yksityiskohtaisesti kuvatut orgiat ja seksuaalisuuden omalaatuisetkin ilmentymät eivät jaksa innostaa kommentteihin. Mikäli kirjailijan tarkoituksena on sillä lisätä tekstin kiinnostavuutta, ei se mielestäni ole kovin onnistunutta.

Valitettavasti siis kirjan groteskius ja irrationaalisuus eivät tällä kertaa anna sille sellaista muotoa, joka houkuttelisi lukemaan lisää. Pikemminkin päinvastoin, tällä kertaa. Toisaalta absurdius, komiikka ja kaupungin yön kuvaus on hyvä vastapaino muulle kerronnalle. Odotuksia on ja kirjalle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka siitä ei ehkä paikottain pitäisikään. Tarkoitus lienee shokeerata, antaa tarinalle monta merkitystä ja tasoa. Yhdistää tuttua ja tuntematonta. Silti tämä ei omasta mielestäni ollut kovin onnistunut pienoisromaani.

Hyviä ja jopa erinomaisia kohtia on, mutta kokonaisuus ei ollut oikein minun makuuni. Ilmeisesti en ole tarpeeksi sofistikoitunut ja taiteellinen ymmärtääkseni tätä täydellisesti. Odotan kuitenkin seuraavaa teosta, aineksia ja esikuvia löytyy – ehkä liiankin runsaasti.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...