Taneli Viljanen: Toisto

Osta kirja itsellesi

Romaani kertoo Helsingissä asuvasta, graduaan kirjoittavasta opiskelijasta, Markuksesta ja hänen ystävistään. Tuttujen ja tunnistettavien tapahtumien keskelle lomittuu unenomaisia näkyjä ja surrealistisia kohtaamisia. Myös Helsinki kaupunkina näyttää pahaenteiset ja tuntemattomat puolensa. Öisellä Kauppatorilla tapahtuu jotain sanoinkuvaamatonta. Markus kokee monta väkivaltaista kuolemaa saman miehen käsissä. Yrittäessään selvittää muukalaisen henkilöllisyyttä Markus ajautuu keskelle toistuvia, hämmentäviä tapahtumia ja tilanteita.

Kirjailijalla on selkeät esikuvansa, ainakin Bunuelin tunnistaa lähes sanasta sanaan. Toisaalta tämä vaeltaminen öisessä kaupungissa, kuoleminen neljä kertaa sekä yksityiskohtaisesti kuvatut orgiat ja seksuaalisuuden omalaatuisetkin ilmentymät eivät jaksa innostaa kommentteihin. Mikäli kirjailijan tarkoituksena on sillä lisätä tekstin kiinnostavuutta, ei se mielestäni ole kovin onnistunutta.

Valitettavasti siis kirjan groteskius ja irrationaalisuus eivät tällä kertaa anna sille sellaista muotoa, joka houkuttelisi lukemaan lisää. Pikemminkin päinvastoin, tällä kertaa. Toisaalta absurdius, komiikka ja kaupungin yön kuvaus on hyvä vastapaino muulle kerronnalle. Odotuksia on ja kirjalle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka siitä ei ehkä paikottain pitäisikään. Tarkoitus lienee shokeerata, antaa tarinalle monta merkitystä ja tasoa. Yhdistää tuttua ja tuntematonta. Silti tämä ei omasta mielestäni ollut kovin onnistunut pienoisromaani.

Hyviä ja jopa erinomaisia kohtia on, mutta kokonaisuus ei ollut oikein minun makuuni. Ilmeisesti en ole tarpeeksi sofistikoitunut ja taiteellinen ymmärtääkseni tätä täydellisesti. Odotan kuitenkin seuraavaa teosta, aineksia ja esikuvia löytyy – ehkä liiankin runsaasti.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...