Juri Nummelin ja Vesa Sisättö: Tolkien : Elämä ja teokset

Osta kirja itsellesi

Juri Nummelinin ja Vesa Sisätön Tolkien : elämä ja teokset on ensimmäinen suomalainen elämäkerta Tolkienista. Suomeksi on toki ilmestynyt kirjallisuutta aiheesta, esimerkiksi Colin Duriezin Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien ja Humphrey Carpenterin J.R.R. Tolkien : elämäkerta, mutta tämä on ensimmäinen alunperin suomalainen elämäkerta.

Aiemmat elämäkerrat lukeneille tämä uusi teos tarjoaa varmasti vähänlaisesti uutta tietoa, mutta suomalainen näkökulma on kyllä hyvin mukana: kirjassa esitellään muun muassa Tolkienin teosten vastaanottoa Suomessa lehtiarvostelulainausten muodossa. Tätä Suomi-näkökulmaa ei muista elämäkerroista löydy, eikä myöskään kattavaa kotimaista bibliografiaa Tolkienia käsittelevästä suomalaisesta ja suomennetusta kirjallisuudesta.

Nimensä mukaisesti kirjan painopiste on Tolkienin teoksissa. Varsinainen elämäkerta käydään läpi pikaisesti ja sen jälkeen lähinnä teosten kirjoitusprosessin taustana. Kirjasta saa hyvän kuvan siitä, millainen mies J.R.R. Tolkien oli, miten hän mestariteoksensa kirjoitti ja mikä on näiden teosten merkitys niin fantasiakirjallisuudessa kuin kirjallisuuden ulkopuolella vaikuttaneina. Jos ei tiedä mitään Tolkienin taustoista, Tolkien : Elämä ja teokset antaa hyvän kuvan, jota voi sitten syventää bibliografian listaamien teosten ja artikkelien avulla mielensä mukaan.

Jos taas on valmiiksi Tolkien-tuntija, tämän kirjan voi aika huoletta jättää väliin, ellei ole erityisen kiinnostunut Suomi-näkökulmasta ja lähdeluetteloista.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tarttui mukaan kirjastokäynnillä. Lähes kaikki tieto on uutta kun en ole mikään Tolkien-tuntija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...