Juri Nummelin ja Vesa Sisättö: Tolkien : Elämä ja teokset

Tolkien : Elämä ja teokset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Juri Nummelinin ja Vesa Sisätön Tolkien : elämä ja teokset on ensimmäinen suomalainen elämäkerta Tolkienista. Suomeksi on toki ilmestynyt kirjallisuutta aiheesta, esimerkiksi Colin Duriezin Legenda nimeltä J. R. R. Tolkien ja Humphrey Carpenterin J. R. R. Tolkien : elämäkerta, mutta tämä on ensimmäinen alunperin suomalainen elämäkerta.

Aiemmat elämäkerrat lukeneille tämä uusi teos tarjoaa varmasti vähänlaisesti uutta tietoa, mutta suomalainen näkökulma on kyllä hyvin mukana: kirjassa esitellään muun muassa Tolkienin teosten vastaanottoa Suomessa lehtiarvostelulainausten muodossa. Tätä Suomi-näkökulmaa ei muista elämäkerroista löydy, eikä myöskään kattavaa kotimaista bibliografiaa Tolkienia käsittelevästä suomalaisesta ja suomennetusta kirjallisuudesta.

Nimensä mukaisesti kirjan painopiste on Tolkienin teoksissa. Varsinainen elämäkerta käydään läpi pikaisesti ja sen jälkeen lähinnä teosten kirjoitusprosessin taustana. Kirjasta saa hyvän kuvan siitä, millainen mies J. R. R. Tolkien oli, miten hän mestariteoksensa kirjoitti ja mikä on näiden teosten merkitys niin fantasiakirjallisuudessa kuin kirjallisuuden ulkopuolella vaikuttaneina. Jos ei tiedä mitään Tolkienin taustoista, Tolkien : Elämä ja teokset antaa hyvän kuvan, jota voi sitten syventää bibliografian listaamien teosten ja artikkelien avulla mielensä mukaan.

Jos taas on valmiiksi Tolkien-tuntija, tämän kirjan voi aika huoletta jättää väliin, ellei ole erityisen kiinnostunut Suomi-näkökulmasta ja lähdeluetteloista.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...