Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Traktorien lyhyt historia ukrainaksi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Peterborough, Englanti 1990-luvun puolivälissä. Neuvosto-Ukrainasta toisen maailmansodan aikoihin Englantiin emigroitunut pari vuotta aiemmin leskeksi jäänyt insinööri Nikolai Majevski päättää mennä naimisiin ukrainalaisen 36-vuotiaan Valentinan kanssa, joka on vasta saapunut turistiviisumilla teini-ikäisen poikansa kanssa Englantiin vakaana aikomuksenaan jäädä länteen.

84-vuotiaan Nikolain keskenään sotajalalla jo vuosia olleiden tyttärien Nadezdan ja Veran täytyy viimein haudata ainakin pintapuolisesti kaunansa ja liittoutua yhteistä vihollista vastaan. Sisarukset huomaavat tietenkin heti, että Valentina haluaa naimisiin vain saadakseen Englannin passin ja viedäkseen isän omaisuuden. Lisäksi Valentina osoittautuu luonteeltaan varsin väkivaltaiseksi, eikä hänen uskollisuutensa tuoretta aviomiestä kohtaan myöskään vaikuta kovinkaan todennäköiseltä.

Näistä asetelmista Marina Lewycka kehittelee mielenkiintoisen ihmissuhdesekoituksensa. Kukin henkilö joutuu muuttamaan asenteitaan ja kantojaan moniin keskeisiin instituutioihin. Sovittelevasta sosiologian luennoitsijasta sukeutuu äkäinen maahanmuuton vastustaja, rakastunut isä joutuu pohtimaan suhdettaan tyttäriinsä ja suurten odotusten kanssa äkkirikastumisen toivossa maahan tullut opportunisti joutuu huomaamaan, ettei lännessä kaikki olekaan kuin satua. Samalla tutkitaan mikrotason ja makrotason maailmanhistoriaa, muistellaan kaunista Ukrainaa – ja tietenkin kirjoitetaan traktorien historiaa.

Traktorien lyhyt historia ukrainaksi on Marina Lewyckan esikoisromaani. Hänellä itselläänkin on ukrainalaiset juuret, vaikka hän onkin asunut lähinnä Englannissa. Mielenkiintoinen kirja tutustumisen arvoiselta kirjailijalta.

Niin, ja avainsanojen joukossa tissit ei ole ihan puhdas vitsi. Lukekaa vaikka itse!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...