Chil Rajchman: Treblinkan viimeinen juutalainen

Osta kirja itsellesi

Treblinkan viimeinen juutalainen on kuvaus tuhoamisleiristä. Chil Rajchman kirjasi kaiken muistiin pakomatkan aikana. Muistiinpanot julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen, sillä hän ei halunut paljastaa omaa osuuttaan murhatehtaassa.

Saamme lukea, kuinka Treblinkassa joutui töihin, ennen kuin pääsi hengestään. Taitavasti Rajchman osallistui kaikkeen ja sai aina jatkoajan. Hän oli lajittelemassa vaatteita, parturoimassa kaasukammioon menijöitä, irroittamassa hampaita jo kuolleilta. Hän joutui raahaamaan ruumiita polttoroviolle ja kun joukkohautoja avattiin, niin sieltä jo mädänneitä ruumiita myös polttoroviolle. Kaikki tämä sen silmittömän ruoskimisen ja hakkaamisen alla.

Teksti on kamalaa luettavaa. Se ei jätä ketään kylmäksi. Sitä alkaa miettimään, millainen elämäntahto, sisu, luonne, miksi sitä voisikaan nimittää, ohjaa ihmistä, että pysyy elossa. Kun jo lukiessa tulee olo, että itse antaisi ehkä periksi, kuten monet Treblinkassa tekivät.

Kirja on täysi kattaus. Aloitetaan esipuheella, jatketaan muistelmilla ja päädytään jälkisanoihin. Kaiken höysteenä on valokuvia. Treblinkan viimeinen juutalainen on lyhyt, mutta tuhti paketti.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...