Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa : Anna Jokisen mysteerikuolema

Tyttö maissipellossa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Keuruulainen Anna Jokinen matkustaa vuonna 1913 siirtolaiseksi Kanadaan, “naisten paratiisiin”. Vain muutaman kuukauden kuluttua Anna katoaa. 17 päivän kuluttua hänet löydetään maissipellosta yhä elossa, mutta hän kuolee ennen kuin lääkäri ehtii paikalle. Mitä Annalle on tapahtunut? 

Jenni Stammeierin kirjassa Tyttö maissipellossa kuvataan Annan – ja monen muun siirtolaiseksi lähteneen naisen elämää. Kanada ei ollut heille taivas. Siirtolaisnaisten tekemä työ oli tavallisesti huonosti palkattua ja rankkaa, ja paikalliset suhtautuivat heihin nuivasti. Heitä ahdisteltiin työssä ja kaduilla, mutta yleisen mielipiteen mukaan raiskaus oli uhrin syytä. Rakastuminen oli yhtä vaarallista. Vaikka Kanadassa oli vireä suomalaissosialistien yhteisö, joka hyväksyi vapaan rakkauden, sen hedelmä, avioton lapsi, tarkoitti naiselle työpaikan, asunnon ja maineen menettämistä. Naiset joutuivat turvautumaan hengenvaarallisiin, laittomiin abortteihin, ja osa naisista surmasi epätoivoissaan vastasyntyneeet vauvansa. Pelko kaiken menettämisestä oli hirveä. Myös ihmiskauppa, prostituutio ja laiton alkoholin myynti tulivat osaksi suomalaissiirtolaisten elämää. 

Tällaiseen “naisten paratiisiin” Anna Jokinen saapui. Stammeier kertoo kirjassaan Annan elämän tiedetyt vaiheet ennen hänen katoamistaan ja käy sen jälkeen läpi mahdolliset tapahtumakulut, jotka saattoivat johtaa Annan kuolemaan. Annan kuolema jää mysteeriksi, mutta Stammeier tarjoaa todennäköisimmät vaihtoehdot. Lukija tekee oman arvionsa. 

Jenni Stammeierin kirja Tyttö maissipellossa on hyvin kirjoitettu, mutta surullinen teos. Sen sivuilla on monia tragedioita ihmisistä, jotka halusivat vain etsiä parempaa elämää. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...