Alice Zeniter: Unohtamisen taito

Unohtamisen taito

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ranskan ja Algerian välinen historia on värikästä ja monimutkaista, eikä siitä suomalainen välttämättä paljonkaan tiedä. Nyt on oiva tilaisuus saada näkökulmaa. Unohtamisen taito lähtee ranskalaisesta Naïmasta, joka jää pohtimaan setänsä kauan sitten tokaisemaa lausahdusta siitä, miten Naïman siskot ovat unohtaneet, mistä tulevat.

Mutta mitä se tarkoittaa? Algeriaa? Naïma siskoineen on syntynyt Ranskassa ja heidän äitinsä on ranskalainen. Mohamed-setäkin on itse asiassa syntynyt Normandiassa. Naïmaa alkaa kuitenkin vaivata oma algerialainen sukuhistoriansa, josta hän tietää kovin vähän.

Siitä kirja siirtyy Algeriaan ja Naïman isoisä Aliin, josta tulee onnenpotkun myötä varakas talonomistaja ja merkittävä mies. Sen verran merkittävä, että kun levottomuudet Algeriassa 1950-luvulla alkavat, Alin on tehtävä valintoja, joilla on kauaskantoiset seuraukset. Itsenäisyyttä ajava FNL vai siirtomaavalta Ranska?

Lopulta se itsenäisyys tulee ja Ranska vetäytyy – ja siinä kohtaa on ikävä, jos on valinnut aikaisemmin väärin. Ali joutuu perheineen muuttamaan Ranskaan, missä vastaanotto ei ole niin juhlava kuin toisessa maailmansodassa Ranskan riveissä taistellut sotaveteraani voisi odottaa.

Alin jälkeen tarkastelun kohteeksi tulee Hamid, Alin poika, joka ehtii syntyä Algeriassa, mutta joka joutuu kasvamaan siirtolaisena Ranskassa. Miten Hamid sopeutuu toisaalta ranskalaiseen kulttuuriin, toisaalta vanhempiensa vähän omituiseenkin Algeria-suhteeseen? Suhde ei ole helppo.

Lopulta tarkastellaan vielä Hamidin tyttären Naïman näkökulmaa nykypäivän Ranskassa, jossa vääränvärisenä tuntuu joutuvan vastuuseen kaikista muslimiterroristien teoista, vaikka Naïma on Ranskassa syntynyt ranskalainen, eikä edes muslimi – ei mikään helppo asema. Lopulta työt vievät Naïman matkalle Algeriaan, jossa hänen isänsäkään ei ole koskaan käynyt kerran lähdettyään. Mitä Algeriasta löytyy?

Unohtamisen taito kuvaa hienosti kolmea eri sukupolvea: varsinaisia maahanmuuttajia, heidän mukana muuttaneitaan lapsia ja näiden uudessa kotimaassa täysin varttuneita lapsia. Miten eri sukupolvet sopeutuvat uuden kotimaan kulttuuriin, miten suhtautua vanhaan kotimaahan ja missä ne juuret sitten ovat? Ovatko ne missään?

Unohtamisen taidosta sivistyy Ranskan ja Algerian välisistä suhteista, mutta paljon tässä on myös aivan universaalia, joka koskettaa toisaalta siirtolaisuutta, toisaalta kaikkia maita, joissa on sisällissotia tai sisällissodan kaltaisia itsenäisyystaisteluita.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...