Simo Ralli: Uurna

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joonas ja Ville, Rangan pojat, Erkki-sedän kasvattilapset, joutuvat ikävälle reissulle. Erkki-setä on kuollut odottamattomaan aivoinfarktiin Torreviejassa. Heidän on matkustettava etelään, hoidettava hautajaisjärjestelyt Espanjassa sekä kuskattava uurna Suomeen. Matkasta tuleekin ikimuistoinen kaikin tavoin. Vastassa on Kalle, joka alalla pätevä vanhempi mies. Hän toimii tarvittaessa tulkkina, vuokraa asuntoja ja hoitaa erilaisia hommia Espanjan auringossa ikätovereidensa kaverina sekä näiden puolesta. Hän oli myös Erkki-sedän ystäviä.

Hautaamisesta sovitaan, samoin asumisesta Erkin rivitalohuoneistossa. Naapurissa onkin mielenkiintoista tekeillä, sitä näyttää miehittävän – tai siis naisistuttavan – kaunis venäläinen vuokradaami, joka tarjoaa seuraa joskus aamuun asti kolinasta ja narinasta päätellen.

Viini on etelässä hyvää ja halpaa, sitä juodaan myös sen mukaisesti. Ei kuitenkaan liikaa, mutta niin, että pohojalaasen kielenkantimet irtoavat. Tämä trio laittaa maailman asiat järjestykseen useammassa eri sessiossa. Kalle on omin päin mieltänyt kuolemansynnit nykyisiksi hyveiksi ja perustelee muutosta erinomaisesti.

Porukalla käsitellään myös suomalaisen maatalouden nykytila, naisten puute, musiikkibisnes, porno laajemmassa merkityksessä ja moni muu tärkeä asia. Isoveli Villellä, joka pitää sukutilaa Pohjanmaalla eläen sadosta toiseen kasvattaen ohraa, ovat maatalousasiat useinkin mielessä. EU ja sen tukitoimet saa sopivasti osansa, samoin kotimaiset poliitikot ja kaupungistuneet suomalaiset. Maaltapako on vakava asia ja sitäkin on syytä pohtia. Muusikkona olemista ja uraa musiikin parissa pohtii erityisesti Joonas, ilmesti Simo Rallin alter ego, jolta bändi hajosi alta ja joka tienaa nyt basistina leipänsä satunnaisena keikkamuusikkona.

Kirjaa mainostetaan veijariromaanina ja sitä se pikaisesti lukien eniten muistuttaisikin. Tosin tapahtumien välissä on paljon juttuhetkiä ja pohdintaa, joka on sekä ajankohtaista että mietityttävää. Uskoisin, että tästä saisi moni lukija hieman enemmänkin irti kuin vain poikien irrottelun ja seikkailut, joista jää paljon kertomatta. Voisi sanoa, että tämä oli ihan kiva kirja ja niin tämä olikin, mutta kyllä minusta tällä on myös sanottavaa paljon ja monestakin asiasta. Suosittelen ehkä hieman kevyemmäksi välipalaksi kotimaisen kerronnan ystäville. Kirjassa on käytetty myös mielestäni oikein sopivasti ja selittelemättä Etelä-Pohjanmaan murretta silloin, kun se tarinaan vaivattomasti istuuu. Tästä vielä lisäpisteitä – murre antaa kirjan tapahtumille ja taustalle oman mausteensa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 189 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...