Matti Yrjänä Joensuu: Väkivallan virkamies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Punavuoressa tapahtuu henkirikos, mutta poliisi hälytetään perään vasta viikkoa myöhemmin, kun puolittaisen puliukon mädäntyvä ruumis alkaa myrkyttää koko rappukäytävää. Pitkän yöpäivystyksensä päätteeksi paikalle saapuu vanhempi konstaapeli Timo Harjunpää, nuori perheellinen poliisimies, jolla on posliininorsu taskussa ja vakavat ajatukset. Tässä esitellään yksi kotimaisen rikoskirjallisuuden tärkeimmistä hahmoista, sillä Väkivallan virkamies on Matti Yrjänä Joensuun esikoisteos, ja samalla lähtölaukaus Harjunpää-sarjalle.

Joensuun tavoite dokumentaarisesta romaanista toteutuu hyvin. Poliisit eivät ole mitään supersankareita, eikä rikoksen taustalta löydy kansainvälistä salaliittoa. Tavanomainen (sikäli kuin henkirikos voi olla “tavanomainen”) surkea ryöstömurha, jonka tekijöistä ei vain ole yhtään järkevää vihjettä. Varsinkaan, kun tutkimukset joudutaan aloittamaan jo valmiiksi yli viikon takamatkalta. Lopulta tekninen tutkinta kuitenkin löytää riittävän vinkin, jotta syyllisten jäljille päästään, ja vaikkei mihinkään hurjaan takaa-ajoon joudutakaan, on loppuratkaisussa kuitenkin ihan hyvää jännitystä ilmassa.

Väkivallan virkamies ei ehkä ihan sille laatutasolle vielä yllä, millä sarjan myöhemmät teokset operoivat, mutta kelpo dekkari se silti on. Tarina olisi mielestäni saanut olla hieman syvempi ja fokusoituneempi. Joensuu keskittyy henkilöhahmoihin, ja erityisesti sarjan jatkon kannalta Harjunpään hahmon luominen alkaa hienosti. Kyllä tämäkin lukea kannatti. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...