John Irving: Vapauttakaa karhut!

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

44 vuotta ilmestymisensä jälkeen suomennettu esikoisteos jäi omana aikanaan pimentoon. Tuolloin 26-vuotias John Irving sai kirjoittaa vielä toiset kaksi (Vesimies, 1972 ja Välisarjan avioliitto, 1974) vähemmän merkittävää teosta, ennen kuin Garpin maailma vuonna 1978 niin sanotusti räjäytti pankin.

Vapauttakaa karhut! on kummallinen tarina nuorten miesten moottoripyöräseikkailusta 1960-luvun Itävallassa ja Siegfried Javotnikista, “tyhjänpäiväisestä runoilijasta jonka runokorva on lukossa” sekä hänen hankkeestaan eläinten vapautusrintaman johtohahmona.

Etupäässä Wienin eläintarhaan sijoittuva kertomus saa rinnalleen edellä mainitun nuoren miehen, aforistin, tarkoin valikoidun omaelämäkerran, jota en hyvästä tahdostani huolimatta voi kehua mielenkiintoiseksi. Sama negatiivinen tosiasia leijuu valitettavasti kauttaaltaan teoksen yllä. Vaikka Irvingin myöhemmästä tuotannosta tutuksi tullut loistava tarinaniskijän ja tietynlaisen, minua miellyttävän tunnelman luomisen taito ajoittain onnistuu murtautumaan esiin myös tämän romaanin sivuilta, on lopputulos sitä luokkaa, että en ihmettele kirjailijan maailmanmaineeseen nousun vielä sen myötä jääneen toteutumatta.

Mikäli John Irving kirjailijana miellyttää tai kiinnostaa suosittelen tarttumaan myös tähän teokseen. Kantavana ajatuksena voisi olla vaikkapa mistä kaikki alkoi, sillä harvempi meistä kuitenkaan on seppä syntyessään. Ja kuten sanottu, tuulahdus irvingmaista fantastista lapsenomaisuutta ja tragikoomisuutta on eittämättä luvassa; liikutaan toden ja tarun rajamailla, tavataan karhuja ja kohdataan kuolema – yllättävä sellainen.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...