John Irving: Vapauttakaa karhut!

Osta kirja itsellesi

44 vuotta ilmestymisensä jälkeen suomennettu esikoisteos jäi omana aikanaan pimentoon. Tuolloin 26-vuotias John Irving sai kirjoittaa vielä toiset kaksi (Vesimies, 1972 ja Välisarjan avioliitto, 1974) vähemmän merkittävää teosta, ennen kuin Garpin maailma vuonna 1978 niin sanotusti räjäytti pankin.

Vapauttakaa karhut! on kummallinen tarina nuorten miesten moottoripyöräseikkailusta 1960-luvun Itävallassa ja Siegfried Javotnikista, ”tyhjänpäiväisestä runoilijasta jonka runokorva on lukossa” sekä hänen hankkeestaan eläinten vapautusrintaman johtohahmona.

Etupäässä Wienin eläintarhaan sijoittuva kertomus saa rinnalleen edellä mainitun nuoren miehen, aforistin, tarkoin valikoidun omaelämäkerran, jota en hyvästä tahdostani huolimatta voi kehua mielenkiintoiseksi. Sama negatiivinen tosiasia leijuu valitettavasti kauttaaltaan teoksen yllä. Vaikka Irvingin myöhemmästä tuotannosta tutuksi tullut loistava tarinaniskijän ja tietynlaisen, minua miellyttävän tunnelman luomisen taito ajoittain onnistuu murtautumaan esiin myös tämän romaanin sivuilta, on lopputulos sitä luokkaa, että en ihmettele kirjailijan maailmanmaineeseen nousun vielä sen myötä jääneen toteutumatta.

Mikäli John Irving kirjailijana miellyttää tai kiinnostaa suosittelen tarttumaan myös tähän teokseen. Kantavana ajatuksena voisi olla vaikkapa mistä kaikki alkoi, sillä harvempi meistä kuitenkaan on seppä syntyessään. Ja kuten sanottu, tuulahdus irvingmaista fantastista lapsenomaisuutta ja tragikoomisuutta on eittämättä luvassa; liikutaan toden ja tarun rajamailla, tavataan karhuja ja kohdataan kuolema – yllättävä sellainen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjakaupan hyllyjen väliin työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Kaisa rakastaa kirjojen tuoksua, uusien ja vanhojen, ja sitä hetkeä, jolloin saa asettaa uuden asukin kirjahyllyynsä. Kirjallisuuden lajien suhteen hän on lähes kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Harrastaa lisäksi ruoanlaittoa ja omaa blogin jos toisenkin. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...