David Foster Wallace: Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja

Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pyörittelin joskus Infinite Jestiä käsissäni, omistinkin tämän tiiliskiven jonkun aikaa. Jäi sitten lukematta. David Foster Wallace on ilmiönä kuitenkin sen verran kiinnostava, että Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja oli yksinkertaisesti pakko napata kirjaston hyllystä mukaan, kun siihen sattumalta törmäsin.

Kirja on novellikokoelma, jossa on paitsi vastenmielisten tyyppien haastatteluja, myös monenlaista muuta. Tekstiä pulppuaa, seksi, masennus ja ihmissuhteet ovat keskeisiä teemoja, joita luodataan syvältä kauhoen ja synkempiä puolia väistelemättä.

“Aikuisten maailma”-novelli, esimerkiksi, on hieno dysfunktionaalisen parisuhteen ja epävarman seksuaalisuuden kuvaus. Yksi vastenmielisten tyyppien lyhyistä haastatteluista on puolestaan upea teinipojan masturbaatiofantasioiden kuvaus, jossa yksinkertainen kuvitelma siitä, miten seksifantasiassa aika pysähtyy kuin Vaimoni on noita -tv-sarjassa, päätyy fantasian sisäisen johdonmukaisuusvaatimuksen vuoksi tieteeseen, hourailuun ja romahdukseen. Fantastista.

Järisyttävä ihmisvihan kuvaus on novelli “Arvostetun nuoren näytelmäkirjailijan isä pitää sinua kädestä ja pyytää kuolinvuoteellaan palvelusta”, jossa kuoleva isä antaa tulla täysilaidallisen siitä, miten hänen inhottava ja vastenmielinen poikansa on tehnyt hänen elämästään helvettiä; olisi pitänyt tappaa lapsi vielä kun hän oli pieni. Melkoista tekstiä.

Rankkaa ja koskettavaa tekstiä, mutta välillä Wallace hukkuu postmoderniin metafiktiokikkailuun, alaviitteisiin ja koukeroiseen kieleen. Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja on sen verran omaperäistä tavaraa, että kannattaa kokeilla – jos haluaa nopeasti maistiaisen kirjan annista, kannattaa aluksi keskittyä niihin haastatteluihin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...