Sari Järn: Voiko painoa hallita? : tietoa painonhallinnasta ja lihavuusleikkauksesta

Osta kirja itsellesi

Voiko painoa hallita? Siinäpä kysymys, johon voi olla erinäisiä vastauksia, riippuen kenestä on kyse. Äkkiä luulisi, että kyllä se on hallittavissa, koska monien kohdalla se onnistuu, mutta kun katselee kanssaihmisiä, niin aika hallitsematontahan se on.

Tämä kirja kertoo siitä, kun paino karkaa käsistä. Sari Järn on erittäin hyvä kertoja ja laittaa itsensä likoon täysillä, lukija saa tietää kaiken. Elämä murjoo toisia niin, että sen kestäminen on toisinaan sietämätöntä. Ruoka on helppo lohduke. Monelle.

Sari tilittää avoimesti lapsuuttaan ja nuoruuttaan, miten ei ollut ruoka-aikoja, syötiin mitä sattuu. Millaista on kun nuorena tyttönä ei ole kroppaansa tyytyväinen – itsekin muistan hyvin sen ajan, miten 15-vuotiaana oli olevinaan lihava, vaikka oli normaalipainoinen. Syöminen ja syömättömyys – kumpaa tekisi? Sari teki ensin toista ja sitten toista.

Liikaa kokemuksia, liian varhain käyty läpi liikaa; kun menee yli, ei voi oikein hallita enää mitään. Isän kuoleminen syöpään, äidin itsemurha, kun lama vei kaiken, lapsen sairastaminen ja niin edelleen. Syömisellä lohduttaa itseään, kun suru ja huolet painavat.

Saria ei liioin ylipaino häirinnyt, mitä nyt liikkuminen oli kankeaa ja piti katsoa mihin mahtuu, jos mahtuu. Kun sairastaminen astui mukaan kuvioon, oli pakko tehdä jotain. Monien vaiheiden jälkeen Sari päätti ja pääsi lihavuusleikkaukseen. Tuo leikkaus ei ole mihinkään umpisuolen poistoon verrattavissa, vaan vaatii tiukat kriteerit, jotka on täytettävä ennen kuin pääsee edes jonoon.

Leikkauksen jälkeen on opeteltava elämään ihan uutta ja erilaista elämää, johon ei kuulu ylensyöminen. Ruokaa syödään erittäin vähän ja harkiten. Vitamiineja ei saa unohtaa, mutta sokerin voi. Jos hairahtuu tekemään jotain ohjeiden vastaista, siitä kärsii niin, ettei varmasti tee uudestaan tai ei ainakaan vähään aikaan.

Sarin teksti on helposti luettavissa ja siinä on kaikesta huolimatta pilke silmäkulmassa. Avoimuus ja asioista suoraan kertominen tekee todella selväksi sen, mistä on kyse. Kirjassa on kuvamateriaalia ja myös muiden kirjoituksia. Osa on asiantuntijakirjoituksia, puheenvuoroja, jotka tukevat Sarin kertomaa.

Tätä kirjaa voisin suositella kaikille, sillä kuuluvathan ruoka ja syöminen jokaisen elämään. Tietysti heille, jotka kärsivät paino-ongelmista ja saavat tästä kirjasta varsinaisen tietopaketin. Tietopaketti se on myös niille, joilla paino on normaali, sillä se jollain lailla avaa silmät sille, mitä lihavuus voi olla. Muutakin kuin mitä silmät näkevät.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...