John le Carré: Ylimmät ystävät

Ylimmät ystävät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ted Mundy syntyi Pakistanissa sinä päivänä kun valtio itsenäistyi Intiasta. 1960-luvulla Mundy päätyi Länsi-Berliiniin, jossa hän tutustui saksalaiseen Sashaan, idealistiin ja radikaaliin opiskelijamellakoiden johtotähteen.

Kun Sasha loikkaa Itä-Saksaan ja päätyy Stasin koneistoihin, Mundystä tulee Sashan yhteysagentti. Miehet ovat kaksoisagentteja: he syöttävät tarkoin harkittuja valheita Stasille, samalla kun Sasha toimittaa kunnollisia salaisuuksia Mundyn kautta länteen. Mundy on sankari, joka toimittaa tiedustelupalvelulle parasta mahdollista tavaraa.

Vaan mitä tekee kylmän sodan agentti, kun Neuvostoliitto romahtaa ja kylmä sota on ohi? Mundylle kaksoisagentin kaksois- tai kolmoiselämä maksoi perheen, mutta uudella vuosituhannella löytyy uusi, erilainen onni. Sashakin palaa jostain kummittelemaan: vielä olisi uusia haasteita tarjolla, epämääräisiä tehtäviä mystisiltä työnantajilta.

Takakansi hehkuttaa, miten Le Carré hehkuu raivosta. Kummastelin luonnehdintaa, sillä Ylimmät ystävät etenee enimmäkseen varsin rauhalliseen tahtiin. Mundyn elämäntarinaa käydään läpi perinpohjaisesti. Kun pääsin loppuun, ymmärsin. Le Carré on rakennellut kirjalle sen verran räjähtävän lopetuksen, että luonnehdinta on erinomaisen perusteltu.

Ei spoilereita, mutta loppu on tehokas ja Le Carrén omat poliittiset kannat tuntuvat tämän jälkeen melko selviltä: vaikka on vaarallista arvioida kirjailijoiden omia mielipiteitä kirjojen sisältöjen perusteella, tällaista tekstiä ei kirjoittaisi välinpitämätön kirjoittaja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...