Iain M. Banks: Algebraisti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Harvinaista, Algebraisti on nimittäin Iain M. Banksin scifi-kirja, joka ei sijoitu Kulttuuri-kirjojen jatkumoon. Kirja sijoittuu Ulubiksen tähtijärjestelmään, joka on hiljattain joutunut eroon muusta Merkatorian sivilisaatiosta, koska sen madonreikäyhteys katkesi tekoälyjä vastaan käydyn sodan yhteydessä. Nyt Ulubista uhkaa uusi vaara: Nälkiäiskultin arkkimandriitta Luseferouksen laivasto on saapumassa kohti Ulubista.

Kirjan päähenkilö on hidas näkijä Fassin Taak, joka työkseen tutkii Ulubiksen kaasujättiläisessä Nasqueronissa asuvia Asukkeja. Asukit ovat mystinen muukalaisrotu, joilla on taipumusta kerätä huvikseen kaikenlaista tietoa, mitä nyt vuosien varrella sattuu kertymään nurkkiin – Asukit kun voivat odottaa elävänsä kymmeniä tai satoja miljoonia vuosia.

Taak joutuu pakkovärvätyksi Merkatorian uskonnollis-sotilaalliseen järjestöön ja osaksi sotatoimia. Hänen tehtävänään on noutaa Asukeilta suuri salaisuus, jonka tietäminen voi pelastaa Ulubiksen vihollishyökkäykseltä. Valitettavasti Asukit ovat hidas laji, jolta mikään ei onnistu erityisen nopeasti.

Algebraistin alku on hidas. Ensimmäiset sata sivua on silkkaa pohjustusta ja henkilöiden esittelyä. Seuraavan sadan sivun aikana juoni potkaistaan kunnolla käyntiin ja sitten päästään itse asiaan. Sen jälkeen tarina kyllä vetää ja varsinkin Taakin seikkailut Asukkien keskuudessa ovat hyvin mielenkiintoista luettavaa – Asukit ovat yksi hauskimmista muukalaislajeista, joita scifi-kirjoissa on vastaan tullut.

Jos vain kärsivällisyyttä riittää selvitä parinsadan sivun alkulämmittelyistä, Algebraisti tarjoaa mielenkiintoista luettavaa ja jännittävän juonen. Se, ettei tarina sijoitu Kulttuuriin on ihan mielenkiintoista vaihtelua paljon Banksia lukeneille ja toisaalta helpotus niille, jotka eivät ole lukeneet – aikaisempaa tietämystä muista kirjoista ei tässä tarvita.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...