Iain M. Banks: Muista Flebasta

Muista Flebasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Muista Flebasta, Iain M. Banksin Kulttuuri-aiheisten kirjojen ensimmäinen kertoo muuntuja Bora Horza Gobuchalin seikkailuista. Korkealentoinen avaruusooppera kuvaa Kulttuurin ja idiranien välisen sodan pienempiä konflikteja.

Kirjan päähenkilö on tässä avausosassa Kulttuurin vihollinen, muissa kirjoissa pääasiassa hyviä edustava Kulttuuri on nyt vastapuolena.

Tarina on joka tapauksessa vauhdikas ja värikäs. Mielenkiintoista on myös nähdä Horzan toimien vaikutus koko sodan kulkuun. Tästä on hyvä aloittaa Kulttuuri-kirjoihin perehtyminen.


Juha 8.5.2023:

Aula julkaisi Muista Flebasta uutena tarkistettuna painoksena. Loki-kirjat julkaisu kirjan alunperin vuonna 1993. Alkuperäinen suomentaja Ville Keynäs on tarkistanut suomennoksen tätä uutta painosta varten. Kirja voitti aikanaan Portti-palkinnon vuoden parhaasta spefi-käännöskirjasta.

Kirjan maailmassa vallitsee sotatila, jonka mittakaavaa on mahdoton ymmärtää. Idealistinen Kulttuuri ja uskomusjärjestelmäänsä nojautuvat Idirläiset ovat olleet sodassa pienen ikuisuuden. Tarina seuraa Horza-nimistä muuttujaa ja hänen epämääräistä ryhmäänsä, joilla on suuri vaikutus käynnissä oleviin tapahtumiin.

Muista Flebasta -kirjan vahvin osuus on maailmanrakennus. Sodan molemmat osapuolet, ympäristöt ja hahmojen taustat ovat mielenkiintoisia, tarkkaan mallinnettuja ja tuotu hyvin esiin.

Tämän kirjan suurin ongelma on sen tarve selittää jokaisen huomionsa juurta jaksain ja pahimmillaan useaan kertaan. Iso osa lukijoista myös saattaisi haluta nopeampaa kerrontaa. Kirja olisi ollut myös parempi, mikäli sen sisältöä olisi tiivistetty. Kirja onneksi aktivoituu loppua kohden.

Muista Flebasta on kirjoitettu 1980-luvun lopulla. Sen kirjoitusajankohta sijoittuu kiinnostavaan murrokseen, jossa puhdas ideascifi (tarinat, joiden keskipisteessä oli jonkun idean esitteleminen) alkoi väistyä tarinaan keskittyvien juonien tieltä. Vaikka korkealentoiset ideat ovatkin kirjassa suuressa osassa, se silti muistuttaa tyyliltään hieman enemmän modernia scifiä kuin vaikkapa Arthur C. Clarken scifiteoksia.

Ongelmistaan huolimatta Muista Flebasta oli hyvää luettavaa. Sitä voi suositella klassikkoscifistä pitäville. On hienoa, että siitä on saatu uusi painos. Aula aikoo julkaista uudet painokset myös kahdesta muusta Banksin Kulttuuri-kirjasta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...