Kate Atkinson: Hävityksen jumala

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kate Atkinsonin Elämä elämältä oli upea teos, yksi vuoden 2014 vaikuttavimpia kirjoja. Elämä elämältä kertoi Ursula Toddin monista mahdollisista elämistä ja siinä sivussa kuvasi, millaista oli elämä Lontoossa toisen maailmansodan pommitusten keskellä.

Hävityksen jumala on itsenäinen sisarteos, joka nostaa näyttämölle edellisestä kirjasta tutun Ursulan veljen Teddyn. Tämäkin kirja kertoo sodasta ja pommituksista, mutta näkökulma on toinen: Teddy on pommikonelentäjä, joka yö toisensa jälkeen lentää pommittamaan Saksaa raunioiksi. Siinä missä Elämä elämältä pohjusti sodan syttymistä, Hävityksen jumala käsittelee myös sodan seurauksia.

Elämä elämältä oli rakenteeltaan kokeileva, eikä Hävityksen jumalakaan suoraviivaisesti etene, vaan tarina poukkoilee kronologisesti hieman miten sattuu, kertoen milloin sotavuosista, milloin Teddyn vanhuusvuosista, milloin lapsuudesta Fox Cornerissa. Atkinsonilla on miellyttävä tapa mainita joku yksityiskohta ja palata siihen sitten myöhemmin perinpohjaisemmin ja yleensä jostain toisesta näkökulmasta. Lukija pidetään myös jatkuvasti hyvin selvillä siitä, missä tarina menee.

Tammikuu on hädintuskin puolessa kun tätä kirjoitan, mutta olen jo valmis nostamaan Hävityksen jumalan vuoden parhaiden lukukokemusten joukkoon.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...