Maija-Leena Kallela, Erkki Palmén ja Juhani Sarsila: He tekivät Rooman : totta ja tarua antiikin roomalaisista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuka perustikaan Rooman valtakunnan? Kenen uroteot jäivät historiaan vuosituhansien ajaksi? Pitkän linjan latinistit ja antiikintuntijat Maija-Leena Kallela, Erkki Palmén ja Juhani Sarsila ovat koonneet Rooman valtakunnan merkkihenkilöitä käsittelevän kolmikielisen opuksen. 34 myyttistä sankaria, keisareista sotapäälliköihin, kunnianhimoisista ja väkivaltaisista tyranneista runoilijoihin ja puhujiin, ovat saaneet tärkeimmät sankaritekonsa samojen kansien väliin.

He tekivät Rooman –teoksen alaotsikot ovat Makers of Rome ja Auctores Romae. Kirjailijat ovat kirjoittaneet tekstit aluksi latinaksi, josta he sitten ovat kääntäneet ne sekä suomeksi että englanniksi. Epätavallinen tekstiformaatti on kiinnostava ja tässä tapauksessa myös onnistunut. Onhan Rooman historian tutkiminen toki hauskempaa, jos sen tekee teeman mukaisesti latinaksi! Kronologisesti etenevä teos kertoo monisatavuotisen tarinan perustamismyyteistä kuninkaiden ja tasavallan kautta keisarikunnan kukoistukseen.

Antiikin ajoilta on hankalaa saada varmaa ensikäden tietoa, eikä täydelliseen historialliseen tarkkuuteen tässäkään teoksessa pyritä. Jokaisen henkilön historiaan jääneet saavutukset ja uroteot summataan parin sivun mittaisessa tarinassa, jossa tositapahtumat kulkevat käsi kädessä mytologian ja perimätiedon kanssa. Tekstit ovat kiinnostavasti kirjoitettuja ja helposti lähestyttäviä, eikä turhaan akateemisuuteen sorruta. Kirjan lopussa jokainen 34 henkilöstä esitellään vielä erikseen lyhyesti. Tässä loppuosuudessa otetaan vielä hieman tarkemmin kantaa tarinoiden uskottavuuteen ja historiallisuuteen.

Itse nautiskelen muinaisia roomalaisia muutaman makupalan iltavauhdilla. He tekivät Rooman — Makers of Rome — Auctores Romae on kulttuuriteko, johon tutustumista voin suositella kaikille antiikin historiasta kiinnostuneille. Samalla vinkin ansaitsee myös samojen tekijöiden vastaavassa kolmikielisessä formaatissa kirjoitettu Ne mainiot helleenit — The good old Hellenes — Hellenes illi eximii (MuKuTa ry 2010).

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...